- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jeżeli nie macie pomysłu co ugotować na obiad to polecamy Wam zupę ogórkową z kiszonych ogórków z domowej spiżarni :)
Składniki:
– ćwiartka kurczaka
– 1,5 l wody
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1 por
– 700 g ziemniaków
– 400 g kiszonych ogórków
– 300 ml soku z kiszonych ogórków
– 150 ml śmietanki 18%
– kilka gałązek koperku
– sól, pieprz
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
Składniki na 4 porcje.
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy kurczaka i gotujemy na małym ogniu. Gdy woda zacznie nam wrzeć zbieramy szumy i dodajemy pora, pietruszkę i 1 marchewkę (kroimy na większe kawałki) oraz przyprawy. Kiedy kurczak i warzywa będą miękkie wyciągamy je z zupy.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Drugą marchewkę obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i marchewkę dodajemy do zupy. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy ogórki kiszone starce na tarce o dużych oczkach oraz sok z ogórków. Zupę gotujemy ok. 15 minut i dodajemy śmietankę. Na koniec dorzucamy posiekany koperek i jeszcze doprawiamy jeżeli jest taka potrzeba.
Uwaga:
– przed dodaniem śmietanki do zupy do kubeczka wlewamy trochę zupy i stopniowo mieszamy śmietankę z zupą. Śmietanka powinna mieć temperaturę pokojową
– ważne aby ogórki z sokiem dodawać jak ziemniaki będą miękkie w przeciwnym razie ziemniaki będą twarde i będą się długo gotowały.
Smacznego :)