- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Pewnie nieraz tak jak my zastanawialiście się, jak można jeść słodkie ciasto z dodatkiem majonezu? Otóż da się :) Majonez zastępuje nam w wypiekach tłuszcz, a dodatkowo dzięki niemu ciasto jest wilgotne. Majonez jest w ogóle nie wyczuwalny, więc nie jemy słodkiego wypieku z dodatkiem sałatkowym, tak więc nie pozostaje nam nic innego jak polecić Wam naszą pyszną bezglutenową cytrynową babkę majonezową :)
Składniki na babkę:
– 70g mąki migdałowej
– 80g mąki ziemniaczanej
– 130g cukru
– 150g Majonezu Kielecki
– 4 jajka
– 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody
– sok z 1/2 cytryny
– skórka starta z 2 cytryn
Składniki na dekorację:
– skórka starta z 1 cytryny
– 80 g cukru pudru
– sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo masło do smarowania formy.
Forma do babki o średnicy 21 cm.
Do przepisu na babkę użyliśmy Majonez Kielecki, ponieważ jest on naszym ulubionym i od lat gości na naszym stole, choć nie da się ukryć, że do tej pory używaliśmy go tylko w sałatkach lub w jajkach z majonezem :) Smaczny, gęsty i bez konserwantów, a jednocześnie z trzymiesięczną datą przydatności to wybór jeden wśród podobnych produktów na rynku.
Nadmienimy jeszcze, że Majonez Kielecki to kultowa marka majonezu i najważniejszy produkt WSP „Społem”, dostępny na rynku już od 1959 roku. Doskonały smak, kremowa konsystencja i najwyższej jakości składniki sprawiają, że Kielecki od pokoleń cieszy się uznaniem rodzimych i zagranicznych konsumentów oraz ekspertów kulinarnych. Dowodem na to są liczne nagrody i wyróżnienia oraz fakt, że Kielecki to obecnie drugi najchętniej kupowany majonez w naszym kraju. Jego receptura stała się podstawą do opracowana Polskiej Normy majonezu.
Więcej informacji o nim znajdziesz na:
www.majonez.pl oraz www.wspspolem.com.pl
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę (ok. 5 minut). Następnie w trzech partiach dorzucamy cukier i miksujemy w sumie ok. 5 minut aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Teraz dodajemy żółtka i miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny wraz z sokiem oraz majonez i miksujemy aż składniki się połączą.
Na koniec przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą, wsypujemy do masy jajeczno-majonezowej i delikatnie mieszamy.
Formę do babki smarujemy dokładnie masłem. Ciasto wlewamy do formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 40-45 stopni (do suchego patyczka).
Po upieczeniu babka może trochę opaść.
Jak babka nam ostygnie to robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder i stopniowo dodajemy sok z cytryny. Lukier powinien być lejący (nie za rzadki i nie za gęsty). Polewamy babkę lukrem i posypujemy startą skórką.
Smacznego :)
Akurat nie mam w domu mąki migdałowej. Czy można ją zastąpić inną, na przykład ryżową?
Jaką mąką można zamienić mąkę migdałową. Nie mam jej w domu, a bardzo chciałam wypróbować ten przepis. :)
Nie próbowaliśmy przepisu z inną mąką. Można by spróbować z podobną mąką np. typu orzechowej.
Jestem tego bardzo ciekawy i wypróbuję ten przepis ;)
Skoda że znalazłem to dopiero po wielaknocy :(
Zadziwiający mix – bez glutenu, ale z majonezem ;). Ale wygląda pięknie i na pewno jest pyszna, spróbujemy upiec taką w dobie kwarantanny :).
Potwierdzamy, jest pyszna :) Majonezu nie czuć ale dzięki temu babka jest wilgotna :)
Bardzo dobre polecam