Bezglutenowa cytrynowa babka majonezowa

Magda

Pewnie nieraz tak jak my zastanawialiście się, jak można jeść słodkie ciasto z dodatkiem majonezu? Otóż da się :) Majonez zastępuje nam w wypiekach tłuszcz, a dodatkowo dzięki niemu ciasto jest wilgotne. Majonez jest w ogóle nie wyczuwalny, więc nie jemy słodkiego wypieku z dodatkiem sałatkowym, tak więc nie pozostaje nam nic innego jak polecić Wam naszą pyszną bezglutenową cytrynową babkę majonezową :)

 

Bezglutenowa cytrynowa babka majonezowa - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

 

Składniki na babkę:

– 70g mąki migdałowej
– 80g mąki ziemniaczanej
– 130g cukru
– 150g Majonezu Kielecki
– 4 jajka
– 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody
– sok z 1/2 cytryny
– skórka starta z 2 cytryn

 

Składniki na dekorację:

– skórka starta z 1 cytryny
– 80 g cukru pudru
– sok z 1/2 cytryny

Dodatkowo masło do smarowania formy.

 

Forma do babki o średnicy 21 cm.

 

Do przepisu na babkę użyliśmy Majonez Kielecki, ponieważ jest on naszym ulubionym i od lat gości na naszym stole, choć nie da się ukryć, że do tej pory używaliśmy go tylko w sałatkach lub w jajkach z majonezem :) Smaczny, gęsty i bez konserwantów, a jednocześnie z trzymiesięczną datą przydatności to wybór jeden wśród podobnych produktów na rynku.

 

Nadmienimy jeszcze, że Majonez Kielecki to kultowa marka majonezu i najważniejszy produkt WSP „Społem”, dostępny na rynku już od 1959 roku. Doskonały smak, kremowa konsystencja i najwyższej jakości składniki sprawiają, że Kielecki od pokoleń cieszy się uznaniem rodzimych i zagranicznych konsumentów oraz ekspertów kulinarnych. Dowodem na to są liczne nagrody i wyróżnienia oraz fakt, że Kielecki to obecnie drugi najchętniej kupowany majonez w naszym kraju. Jego receptura stała się podstawą do opracowana Polskiej Normy majonezu.

Więcej informacji o nim znajdziesz na:
www.majonez.pl oraz www.wspspolem.com.pl

 

Bezglutenowa cytrynowa babka majonezowa - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę (ok. 5 minut). Następnie w trzech partiach dorzucamy cukier i miksujemy w sumie ok. 5 minut aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Teraz dodajemy żółtka i miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny wraz z sokiem oraz majonez i miksujemy aż składniki się połączą.

Na koniec przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą, wsypujemy do masy jajeczno-majonezowej i delikatnie mieszamy.

Formę do babki smarujemy dokładnie masłem. Ciasto wlewamy do formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 40-45 stopni (do suchego patyczka).

Po upieczeniu babka może trochę opaść.

Jak babka nam ostygnie to robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder i stopniowo dodajemy sok z cytryny. Lukier powinien być lejący (nie za rzadki i nie za gęsty). Polewamy babkę lukrem i posypujemy startą skórką.

Smacznego :)

 

Bezglutenowa cytrynowa babka majonezowa - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



8 thoughts on “Bezglutenowa cytrynowa babka majonezowa”

  1. Jaką mąką można zamienić mąkę migdałową. Nie mam jej w domu, a bardzo chciałam wypróbować ten przepis. :)

Skomentuj Piotr Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *