Zupa kalafiorowa ze szparagami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Wczoraj mieliście okazję przeczytać recenzję książki „Szczęśliwe garnki extra” a dzisiaj mamy dla Was z niej przepis – zupę kalafiorową ze szparagami :)

Zupa kalafiorowa ze szparagami

Składniki na zupę kalafiorową:

– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– nieduży kawałek selera
– ćwierć kalafiora
– 1 por
– kilka zielonych szparagów
– kilka gałązek naci pietruszki
– 3 liście laurowe
– 1/2 łyżeczki estragonu
– kilka ziaren ziela angielskiego
– kilka kulek czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– świeża kolendra
– 2 szklanki wody + jeszcze trochę
– sól

Składniki na 2 porcje.

Zupa kalafiorowa ze szparagami

W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy umyte, obrane i pokrojone w plasterki marchewkę, pietruszkę i selera. Gotujemy minutę i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, estragon i por pokrojony w plasterki. Po kolejnej minucie dodajemy ćwierć łyżeczki soli, a potem posiekaną nać pietruszki. Dodajemy kurkumę i dolewamy gorącą wodę aby zakryła warzywa. Na koniec dodajemy szparagi pokrojone na mniejsze kawałki oraz kalafiora podzielonego na małe cząstki. Wszystko razem mieszamy, w razie potrzeby dolewamy jeszcze wodę i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut (do miękkości warzyw). Gotową zupę nalewamy do miseczki i posypujemy posiekaną kolendrą :)

Smacznego :)

Zupa kalafiorowa ze szparagami

One thought on “Zupa kalafiorowa ze szparagami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.