Wołowina z soczewicą, prawdziwkami i morelami

Magda

Dania z wołowiny są bardzo smaczne ale mają jeden minus – długo się je robi, ale smak wynagradza wszystko :) Prawdziwki świetnie komponują się z tym mięsem, a morele nadają fajnego smaku. Zapraszamy na wołowinę z soczewicą, prawdziwkami i morelami :)

Wołowina z soczewicą, prawdziwkami i morelami - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Składniki na wołowinę z soczewicą:

– 350 g polędwicy wołowej
– 200 g świeżych prawdziwków
– 200 g świeżych moreli
– 80 g brązowej soczewicy
– 1 marchewka (ok. 100 g)
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– ok. 400 ml wody
– 3/4 łyżeczki suszonego tymianku
– sól
– pieprz

Składniki na 2 porcje.

W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Wołowinę kroimy w kostkę i obsmażamy z każdej strony. Dolewamy troszkę wody i dusimy aż wołowina zmięknie, co jakiś czas mieszając żeby mięso się nie przypaliło. Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki i dodajemy do mięsa. Mąkę mieszamy z wodą i wlewamy. Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie i dodajemy do garnka. Dodajemy przyprawy. Jak mięso, marchewka i soczewica są miękawe dodajemy prawdziwki pokrojone w kostkę. Na koniec dodajemy morele pokrojone w większą kostkę i dusimy jeszcze ok. 5 minut.

Smacznego :)

Wołowina z soczewicą, prawdziwkami i morelami - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *