Wołowina z soczewicą, prawdziwkami i morelami

Magda

Dania z wołowiny są bardzo smaczne ale mają jeden minus – długo się je robi, ale smak wynagradza wszystko :) Prawdziwki świetnie komponują się z tym mięsem, a morele nadają fajnego smaku. Zapraszamy na wołowinę z soczewicą, prawdziwkami i morelami :)

Wołowina z soczewicą, prawdziwkami i morelami - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Składniki na wołowinę z soczewicą:

– 350 g polędwicy wołowej
– 200 g świeżych prawdziwków
– 200 g świeżych moreli
– 80 g brązowej soczewicy
– 1 marchewka (ok. 100 g)
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– ok. 400 ml wody
– 3/4 łyżeczki suszonego tymianku
– sól
– pieprz

Składniki na 2 porcje.

W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Wołowinę kroimy w kostkę i obsmażamy z każdej strony. Dolewamy troszkę wody i dusimy aż wołowina zmięknie, co jakiś czas mieszając żeby mięso się nie przypaliło. Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki i dodajemy do mięsa. Mąkę mieszamy z wodą i wlewamy. Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie i dodajemy do garnka. Dodajemy przyprawy. Jak mięso, marchewka i soczewica są miękawe dodajemy prawdziwki pokrojone w kostkę. Na koniec dodajemy morele pokrojone w większą kostkę i dusimy jeszcze ok. 5 minut.

Smacznego :)

Wołowina z soczewicą, prawdziwkami i morelami - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *