Indyk z batatami, fasolką szparagową i kaszą gryczaną

Magda

Zapraszamy na pyszny i zdrowy obiad czyli indyka z batatami, fasolką szparagową i kaszą gryczaną :) Bataty nadają daniu słodkawy smak, który nieźle komponuje się z rozgrzewającym imbirem. Świetne danie na takie chłodne dni jak teraz.

Indyk z batatami, fasolką szparagową i kaszą gryczaną - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

 

Składniki na indyka z batatami:

– 400 g piersi z indyka
– 350 g batatów
– 150 g zielonej fasolki szparagowej
– 5 szalotek
– 100 g kaszy gryczanej palonej
– 1 łyżka masła
– 1/2 szklanki wody
– 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
– 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– natka pietruszki
– sól
– pieprz

Składniki na 2 porcje.

W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy szalotki drobno pokrojone. Indyka kroimy w kostkę, dodajemy do szalotek i obsmażamy z każdej strony. Kaszę przepłukujemy wodą, dodajemy do mięsa, przyprawiamy i wlewamy wodę. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i dodajemy do indyka. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jak wszystko mamy miękkie podajemy.

Smacznego :)

Indyk z batatami, fasolką szparagową i kaszą gryczaną - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



3 thoughts on “Indyk z batatami, fasolką szparagową i kaszą gryczaną”

  1. Ciekawe połączenie smaków, jeszcze nie mieszałam kaszy z batatami. Chętnie zrobię tą potrawę w wersji wege :)

    1. Dziękujemy :) Kasza z batatami jest super :) Zachęcamy do testowania w wersji wege :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *