Zapraszamy na pyszny i zdrowy obiad czyli indyka z batatami, fasolką szparagową i kaszą gryczaną :) Bataty nadają daniu słodkawy smak, który nieźle komponuje się z rozgrzewającym imbirem. Świetne danie na takie chłodne dni jak teraz.
Składniki na indyka z batatami:
– 400 g piersi z indyka
– 350 g batatów
– 150 g zielonej fasolki szparagowej
– 5 szalotek
– 100 g kaszy gryczanej palonej
– 1 łyżka masła
– 1/2 szklanki wody
– 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
– 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– natka pietruszki
– sól
– pieprz
Składniki na 2 porcje.
W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy szalotki drobno pokrojone. Indyka kroimy w kostkę, dodajemy do szalotek i obsmażamy z każdej strony. Kaszę przepłukujemy wodą, dodajemy do mięsa, przyprawiamy i wlewamy wodę. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i dodajemy do indyka. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jak wszystko mamy miękkie podajemy.
Smacznego :)
Moje smaki!
Zapamiętuję.
Ciekawe połączenie smaków, jeszcze nie mieszałam kaszy z batatami. Chętnie zrobię tą potrawę w wersji wege :)
Dziękujemy :) Kasza z batatami jest super :) Zachęcamy do testowania w wersji wege :)