Kotleciki z wołowiny po tajsku

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj mamy dla Was coś mięsnego i oczywiście bezglutenowego. To kotleciki z wołowiny po tajsku, które na pewno przypadną do gustu wielu sympatykom kuchni azjatyckiej :)

Kotleciki z wołowiny po tajsku

Składniki na kotleciki z wołowiny:

– 400 g mięsa mielonego wołowego
– 1 cebula
– 1 papryczka chili
– 1 łyżka masła
– imbir starty 1 cm
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 2 łyżki świeżej kolendry
– 1 jajko
– skórka starta z 1 limonki
– 1 łyżeczka soku z limonki

Dodatkowo olej do smażenia.

Składniki na 10 sztuk.

Kotleciki z wołowiny po tajsku

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Pod koniec smażenia dorzucamy na chwilkę drobno pokrojone chili. Odstawiamy do wystudzenia.

Do miski wrzucamy mięso mielone, starty imbir, kmin rzymski, kolendrę, jajko, skórkę i sok z limonki i dokładnie mieszamy. Dodajemy cebulę z chili i mieszamy.

Łyżką nabieramy sobie masę, robimy kulkę a potem spłaszczamy na kotlecika. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju aż będą rumiane.

Kotleciki możemy podawać z dowolnym dodatkiem – u nas pieczone ziemniaczki :)

Smacznego :)

Kotleciki z wołowiny po tajsku

Zapisz

Zapisz

Zapisz

4 thoughts on “Kotleciki z wołowiny po tajsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.