- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy dla Was coś mięsnego i oczywiście bezglutenowego. To kotleciki z wołowiny po tajsku, które na pewno przypadną do gustu wielu sympatykom kuchni azjatyckiej :)
Składniki na kotleciki z wołowiny:
– 400 g mięsa mielonego wołowego
– 1 cebula
– 1 papryczka chili
– 1 łyżka masła
– imbir starty 1 cm
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 2 łyżki świeżej kolendry
– 1 jajko
– skórka starta z 1 limonki
– 1 łyżeczka soku z limonki
Dodatkowo olej do smażenia.
Składniki na 10 sztuk.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Pod koniec smażenia dorzucamy na chwilkę drobno pokrojone chili. Odstawiamy do wystudzenia.
Do miski wrzucamy mięso mielone, starty imbir, kmin rzymski, kolendrę, jajko, skórkę i sok z limonki i dokładnie mieszamy. Dodajemy cebulę z chili i mieszamy.
Łyżką nabieramy sobie masę, robimy kulkę a potem spłaszczamy na kotlecika. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju aż będą rumiane.
Kotleciki możemy podawać z dowolnym dodatkiem – u nas pieczone ziemniaczki :)
Smacznego :)
Bardzo lubię takie smaki :) zdecydowanie przepis do zrobienia :)
Oczywioście polecamy :)
wyglądają fajnie :)
Dzięki :) Zachęcamy do wypróbowania :)