Konkurs książkowy: Moja kuchnia wege

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj zapraszamy Was na kolejny konkurs na naszym blogu. Wczoraj pisaliśmy parę słów o książce „Moja kuchnia wege” Audrey Cosson, która właśnie będzie do wygrania :)

Zasady konkursu:

1. Czekamy na maila z przepisem i jednym zdjęciem. Tym razem prosimy o przepis na danie wegetariańskie :) Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać przepis i zdjęcie – nie linki do przepisów! Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Wasze potrawy mogą być na zimno lub na ciepło – wybór pozostawiamy Wam :) Mała uwaga: przy wyborze zwycięzcy kierujemy się nie tylko wyglądem tego co przygotujecie, ale przede wszystkim bierzemy pod uwagę fakt czy taką potrawę chcielibyśmy sami zjeść :)
3. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 12 lutego 2017 r. do północy.
4. Do 15 lutego 2017 r. w niniejszym wpisie poinformujemy do kogo powędruje książka :)
5. Wygraną jest jedna książka „Moja kuchnia wege” Audrey Cosson
6. Prosimy aby jak poprzednim tak i tym razem przesyłać po jednej propozycji :)
7. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami – tylko żeby to były zdjęcia przesłanej potrawy bo już się nam zdarzyło, że przepis nijak nie pasuje do tego co na zdjęciu i choć zdjęcie byłoby fajne to z góry nie bierzemy takich przepisów pod uwagę ;)
8. Wysyłka książki tylko na terenie Polski

Miłej zabawy ;)


Wasze propozycje:

1. Ziemniaczane kotleciki w płatkach jaglanych – Aleksandra S

Składniki:
200g ugotowanej ciecierzycy(może być ze słoika)
3 duże, ugotowane ziemniaki
50g ricotty
mała, ugotowana marchewka
kilka gałązek posiekanej natki pietruszki
łyżka soli
łyżka pieprzu

olej kokosowy do smażenia
płatki jaglane do obtoczenia

Sposób przygotowania:
1. Jeżeli nie zostały nam wcześniej ugotowane ziemniaki to obieramy je i gotujemy standardowo w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie. To samo robimy z marchewką.
2. Ziemniaki, odsączoną ciecierzycę, marchewkę i ricottę ucieramy tłuczkiem na gładką masę.
3. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
4. Formujemy duże i okrągłe kotlety(nie rozpłaszczamy ich), następnie obtaczamy w płatkach jaglanych i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem.
5. Smażymy aż kotleciki będą złote z każdej strony.

Rady:
1. Olej kokosowy można zastąpić rzepakowym.
2. Jeżeli zostały nam ugotowane warzywa z zupy, oprócz marchewki można dodać również cebulę czy korzeń pietruszki.
3. Polecam podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.

 

2. Flaczki z boczniaków – Elżbieta D

Składniki:

boczniaki – 500 g
włoszczyzna – pęczek
przecier pomidorowy – mały słoiczek
cebula 1 średnia
czosnek -1 ząbek
papryka ostra – szczypta
ziele angielskie – 2 ziarenka
pieprz – 5 ziarenek
liść laurowy – 2
imbir – 1 cm
majeranek – 2 łyżki

Wykonanie:

Boczniaki umyć na sicie, osuszyć i pokroić w paski. Warzywa obrać, umyć, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Boczniaki i warzywa zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, imbir obrany w całości. Ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania wyjąć imbir, dodać przecier pomidorowy, cebulę z czosnkiem, szczyptę ostrej papryki  i jeszcze pogotować razem przez 5 minut. Warzywa wyjąć, lekko ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do garnka. Majeranek rozkruszyć rękoma na mniejsze części, wsypać do zupy. Jeszcze raz wszystko zagotować.

Uwaga: nie robię zasmażki z mąki, bo flaczki są dość gęste.

 

3. Minestra di lenticchie e pasta – gulasz z soczewicą – Sylwia Ł

SKŁADNIKI: ( 3-4 porcje )

* makaron conchiglie ( muszelki ) – ok. 200 g
* duża cebula – 1 szt
* czerwona soczewica – 200 g
* czosnek – 2 ząbki
* czerwone wino – 100 ml
* bulion warzywny – 500 ml
* passata / koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
* świeża chili
* oliwa z oliwek
* sól, pieprz
* parmezan

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Makaron gotujemy al dente. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posikaną drobno cebulę oraz papryczkę chili ( odrobinę ) , przesmażamy. Wrzucamy soczewicę oraz posiekany czosnek, mieszamy, zalewamy czerwonym winem i podgrzewamy ok. 2-3 minuty ( alkohol ma wyparować, a zostać posmak wina ). Wlewamy bulion warzywny, dodajemy passatę albo przecier. Doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i dusimy ok. 15 minut. Wrzucamy ugotowany al dente makaron, mieszamy , podgrzewamy i podajemy gorące z tartym parmezanem i świeżymi ziołami.

 

4. Kruche babeczki bezglutenowe – Agnieszka Z

Przygotuj ciasto kruche:
75 g mąki kukurydzianej
75 g mąki bezglutenowej
75 g oleju kokosowego
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka kokosowego – gęsta część

1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

 

Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta razem zagnieć, uformuj kulę i włóż do lodówki. Wyłóż posmarowane masłem/ margaryną foremki do babeczek ciastem, upiec na złoto. Ja piekłam w piekarniku elektrycznym bez termoobiegu nagrzanym do 180 st. C 15 minut.
Wyjmij z foremek, ostudź.

Wypełnienie:

Krem jaglany truskawkowo – malinowy. Lekki, owocowy. Kiedy przygotujemy go mamy gwarancję, że nam się nie zważy :).

Przygotuj:
1 szklankę gotowanej kaszy jaglanej
50 g musu z malin
50 g musu z truskawek


Zmiksuj kaszę z musami na gładki krem. Wstaw na kilka godzin do lodówki lub od razu podawaj.
5. Piernikowe boczniaki a’la śledzie po wegańsku – Joanna S
Składniki na porcje dla 4 osób:

  • 200g świeżych boczniaków
  • 1 mała cebula
  • olej roślinnydo smażenia

ZALEWA OLEJOWA:

  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka syropy z agawy 
  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego w zależności od smaku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 goździk
  • 1 nasionko kardamonu lub szczypta kardamonu mielonego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
  • szczypta solido smaku
Boczniaki obsmażyć na oleju z obydwu stron na złoto. Po zdjęciu z patelni, kłaść na ręcznik papierowy, aby odciekły z tłuszczu. Pozostawić do przestudzenia, a następnie pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Przygotować zalewę olejową. Do wysokiego naczynia wlać olej i dołożyć resztę płynnych składników. Na końcu dorzucić przyprawy. Wszystko dokładnie roztrzepać widelcem przez kilka minut, do dokładnego połączenia składników oraz napowietrzenia zalewy.
W naczyniu, w którym będziemy serwować potrawę, ułożyć boczniaki, na to cebulę i całość zalać zalewą. Odstawić na co najmniej godzinę pod przykryciem do lodówki, aby składniki mogły „się przegryźć”.
6. Farinata z oliwkami i groszkiem – Roksana S
70g mąki z ciecierzycy
łyżeczka oliwy
sól
oregano
garść czarnych oliwek
50g mrożonego groszku
łyżka orzeszków pinii
Do miski dodajemy mąkę i wodę w proporcji 1:1, oliwę, sól i oregano. Mieszamy dokładnie, tak by nie zostały grudki i odstawiamy na ok. 2 godziny. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni i wkładamy do niego naczynie, w którym będziemy piec farinatę. Kiedy naczynie jest nagrzane natłuszczamy je delikatnie oliwą. Do formy wlewamy masę i rozkładamy na niej oliwki, groszek i orzeszki pinii. Pieczemy ok. 20-25 min. Smacznego!
7. Kasza gryczana z dynią, pieczarkami i szpinakiem – Marta S
Składniki na porcje dla 2 osób
– 80 g kaszy gryczanej prażonej
– 200 g dyni mrożonej
– 250 g pieczarek
– 50 g szpinaku baby
– 1 cebulka dymka
– 1 duża łyżka masła
– 100 g śmietanki
– 1/2 szklanki wody
– sól
– pieprz
W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę drobno pokrojoną. Pieczarki obieramy i kroimy na grubsze kawałki i podsmażamy. Dodajemy opłukaną kaszę gryczaną, dolewamy wodę i przyprawiamy. Gdy kasza będzie miękka dodajemy dynię oraz pokrojony szpinak. Chwilkę dusimy i dodajemy śmietankę. Gdy śmietanka zgęstnieje możemy jeść.

8. ” Wege-Pasta vel Włoski Groszek ” – Elżbieta K

Aby ją zrobić, muszę mieć:
300 g gotowanej ciecierzycy
2 łyżki tahini domowej roboty
sok z cytryny  lub z całej limonki
2 łyżki oliwy lub oleju lnianego
sól, pieprz
1 ząbek czosnku, kumin, łyżeczki wędzonej papryki
odrobina wody z gotowania cieciorki
200 g marchewki
5 suszonych pomidorów z oleju
200 g bobu
4 łyżki natki pietruszki świeżej lub mrożonej
czarnuszka do dekoracji

Dzień wcześniej na noc nastawiam ziarna ciecierzycy do wody, która leżakuje w lodówce przez całą noc. Następnie zagotowują cieciorkę i studzę. Kolejno odsączam, ale płynu nie wylewam. Oczyszczoną marchew kroję w dłuższe słupki, układam na pergamin do pieczenia skrapiam oliwą i zapiekam w piekarniku około 30  minut. Równocześnie, ale osobno – zapiekam także bób. KOlejno je studzę. Tahini to pestka, a raczej ziarenko bo wystarczy uprażyć na złoto ziarenka sezamu, ostudzić i blender sam ją zrobi, pod koniec  rozdrabniania dodaję łyżkę oleju słonecznikowego lub rzepakowego. I już jest gotowa tahini domowa :-)

Wykonanie: Ciecierzycę, tahini, sok, oliwę, przyprawy wkładam do dużej miski- blenderem doprowadzam do gładkiej masy. Dzielę na dwie części. Do pierwszej dodaję pieczone marchewki i suszone pomidory do drugiej pieczony bób i natkę pietruszki. Osobno każdą z nich traktuję blenderem. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta- dolewam wodę z gotowania cieciorki. Wedle uznania, ale pamiętam że powstaje smarowidło i musi być dość gęste :-)
Przekładam do miseczek lub słoików, wyrównuję wierzch, polewam oliwą i posypuję ziarnem czarnuszki.
Daję do lodówki na co najmniej godzinkę.

Nigdy nie sądziłam, że wege wersja czegoś do chleba może smakować  aż tak obłędnie.

Rozwiązanie konkursu :)

Tym razem książka „Moja kuchnia wege” wędruje do Marty S za przepis na kaszę gryczaną z dynią, pieczarkami i szpinakiem :)  Gratulujemy i prosimy mailowo o dane do wysyłki :)

Dziękujemy wszystkim za udział w konkursie i zapraszamy wkrótce na kolejne konkursy książkowe :)

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.