- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj zapraszamy Was na kolejny konkurs na naszym blogu. Wczoraj pisaliśmy parę słów o książce “Moja kuchnia wege” Audrey Cosson, która właśnie będzie do wygrania :)
Zasady konkursu:
1. Czekamy na maila z przepisem i jednym zdjęciem. Tym razem prosimy o przepis na danie wegetariańskie :) Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać przepis i zdjęcie – nie linki do przepisów! Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Wasze potrawy mogą być na zimno lub na ciepło – wybór pozostawiamy Wam :) Mała uwaga: przy wyborze zwycięzcy kierujemy się nie tylko wyglądem tego co przygotujecie, ale przede wszystkim bierzemy pod uwagę fakt czy taką potrawę chcielibyśmy sami zjeść :)
3. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 12 lutego 2017 r. do północy.
4. Do 15 lutego 2017 r. w niniejszym wpisie poinformujemy do kogo powędruje książka :)
5. Wygraną jest jedna książka “Moja kuchnia wege” Audrey Cosson
6. Prosimy aby jak poprzednim tak i tym razem przesyłać po jednej propozycji :)
7. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami – tylko żeby to były zdjęcia przesłanej potrawy bo już się nam zdarzyło, że przepis nijak nie pasuje do tego co na zdjęciu i choć zdjęcie byłoby fajne to z góry nie bierzemy takich przepisów pod uwagę ;)
8. Wysyłka książki tylko na terenie Polski
Miłej zabawy ;)
Wasze propozycje:
1. Ziemniaczane kotleciki w płatkach jaglanych – Aleksandra S
Składniki:
200g ugotowanej ciecierzycy(może być ze słoika)
3 duże, ugotowane ziemniaki
50g ricotty
mała, ugotowana marchewka
kilka gałązek posiekanej natki pietruszki
łyżka soli
łyżka pieprzu
olej kokosowy do smażenia
płatki jaglane do obtoczenia
Sposób przygotowania:
1. Jeżeli nie zostały nam wcześniej ugotowane ziemniaki to obieramy je i gotujemy standardowo w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie. To samo robimy z marchewką.
2. Ziemniaki, odsączoną ciecierzycę, marchewkę i ricottę ucieramy tłuczkiem na gładką masę.
3. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
4. Formujemy duże i okrągłe kotlety(nie rozpłaszczamy ich), następnie obtaczamy w płatkach jaglanych i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem.
5. Smażymy aż kotleciki będą złote z każdej strony.
Rady:
1. Olej kokosowy można zastąpić rzepakowym.
2. Jeżeli zostały nam ugotowane warzywa z zupy, oprócz marchewki można dodać również cebulę czy korzeń pietruszki.
3. Polecam podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.
2. Flaczki z boczniaków – Elżbieta D
Składniki:
boczniaki – 500 g
włoszczyzna – pęczek
przecier pomidorowy – mały słoiczek
cebula 1 średnia
czosnek -1 ząbek
papryka ostra – szczypta
ziele angielskie – 2 ziarenka
pieprz – 5 ziarenek
liść laurowy – 2
imbir – 1 cm
majeranek – 2 łyżki
Wykonanie:
Boczniaki umyć na sicie, osuszyć i pokroić w paski. Warzywa obrać, umyć, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Boczniaki i warzywa zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, imbir obrany w całości. Ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania wyjąć imbir, dodać przecier pomidorowy, cebulę z czosnkiem, szczyptę ostrej papryki i jeszcze pogotować razem przez 5 minut. Warzywa wyjąć, lekko ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do garnka. Majeranek rozkruszyć rękoma na mniejsze części, wsypać do zupy. Jeszcze raz wszystko zagotować.
Uwaga: nie robię zasmażki z mąki, bo flaczki są dość gęste.
3. Minestra di lenticchie e pasta – gulasz z soczewicą – Sylwia Ł
SKŁADNIKI: ( 3-4 porcje )
* makaron conchiglie ( muszelki ) – ok. 200 g
* duża cebula – 1 szt
* czerwona soczewica – 200 g
* czosnek – 2 ząbki
* czerwone wino – 100 ml
* bulion warzywny – 500 ml
* passata / koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
* świeża chili
* oliwa z oliwek
* sól, pieprz
* parmezan
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Makaron gotujemy al dente. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posikaną drobno cebulę oraz papryczkę chili ( odrobinę ) , przesmażamy. Wrzucamy soczewicę oraz posiekany czosnek, mieszamy, zalewamy czerwonym winem i podgrzewamy ok. 2-3 minuty ( alkohol ma wyparować, a zostać posmak wina ). Wlewamy bulion warzywny, dodajemy passatę albo przecier. Doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i dusimy ok. 15 minut. Wrzucamy ugotowany al dente makaron, mieszamy , podgrzewamy i podajemy gorące z tartym parmezanem i świeżymi ziołami.
4. Kruche babeczki bezglutenowe – Agnieszka Z
75 g mąki bezglutenowej
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Wyjmij z foremek, ostudź.
Wypełnienie:
Krem jaglany truskawkowo – malinowy. Lekki, owocowy. Kiedy przygotujemy go mamy gwarancję, że nam się nie zważy :).
1 szklankę gotowanej kaszy jaglanej
50 g musu z malin
50 g musu z truskawek
Zmiksuj kaszę z musami na gładki krem. Wstaw na kilka godzin do lodówki lub od razu podawaj.
- 200g świeżych boczniaków
- 1 mała cebula
- olej roślinny – do smażenia
ZALEWA OLEJOWA:
- 1/2 szkl. oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka syropy z agawy
- 1-2 łyżeczki octu jabłkowego – w zależności od smaku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 liść laurowy
- 1 goździk
- 1 nasionko kardamonu – lub szczypta kardamonu mielonego
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
- szczypta soli – do smaku
W naczyniu, w którym będziemy serwować potrawę, ułożyć boczniaki, na to cebulę i całość zalać zalewą. Odstawić na co najmniej godzinę pod przykryciem do lodówki, aby składniki mogły “się przegryźć”.
Składniki na porcje dla 2 osób
– 80 g kaszy gryczanej prażonej
– 200 g dyni mrożonej
– 250 g pieczarek
– 50 g szpinaku baby
– 1 cebulka dymka
– 1 duża łyżka masła
– 100 g śmietanki
– 1/2 szklanki wody
– sól
– pieprz
8. ” Wege-Pasta vel Włoski Groszek ” – Elżbieta K
Aby ją zrobić, muszę mieć:
300 g gotowanej ciecierzycy
2 łyżki tahini domowej roboty
sok z cytryny lub z całej limonki
2 łyżki oliwy lub oleju lnianego
sól, pieprz
1 ząbek czosnku, kumin, łyżeczki wędzonej papryki
odrobina wody z gotowania cieciorki
200 g marchewki
5 suszonych pomidorów z oleju
200 g bobu
4 łyżki natki pietruszki świeżej lub mrożonej
czarnuszka do dekoracji
Dzień wcześniej na noc nastawiam ziarna ciecierzycy do wody, która leżakuje w lodówce przez całą noc. Następnie zagotowują cieciorkę i studzę. Kolejno odsączam, ale płynu nie wylewam. Oczyszczoną marchew kroję w dłuższe słupki, układam na pergamin do pieczenia skrapiam oliwą i zapiekam w piekarniku około 30 minut. Równocześnie, ale osobno – zapiekam także bób. KOlejno je studzę. Tahini to pestka, a raczej ziarenko bo wystarczy uprażyć na złoto ziarenka sezamu, ostudzić i blender sam ją zrobi, pod koniec rozdrabniania dodaję łyżkę oleju słonecznikowego lub rzepakowego. I już jest gotowa tahini domowa :-)
Wykonanie: Ciecierzycę, tahini, sok, oliwę, przyprawy wkładam do dużej miski- blenderem doprowadzam do gładkiej masy. Dzielę na dwie części. Do pierwszej dodaję pieczone marchewki i suszone pomidory do drugiej pieczony bób i natkę pietruszki. Osobno każdą z nich traktuję blenderem. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta- dolewam wodę z gotowania cieciorki. Wedle uznania, ale pamiętam że powstaje smarowidło i musi być dość gęste :-)
Przekładam do miseczek lub słoików, wyrównuję wierzch, polewam oliwą i posypuję ziarnem czarnuszki.
Daję do lodówki na co najmniej godzinkę.
Nigdy nie sądziłam, że wege wersja czegoś do chleba może smakować aż tak obłędnie.
Tym razem książka “Moja kuchnia wege” wędruje do Marty S za przepis na kaszę gryczaną z dynią, pieczarkami i szpinakiem :) Gratulujemy i prosimy mailowo o dane do wysyłki :)
Dziękujemy wszystkim za udział w konkursie i zapraszamy wkrótce na kolejne konkursy książkowe :)