Indyk z batatami, fasolką szparagową i kaszą gryczaną

Magda

Zapraszamy na pyszny i zdrowy obiad czyli indyka z batatami, fasolką szparagową i kaszą gryczaną :) Bataty nadają daniu słodkawy smak, który nieźle komponuje się z rozgrzewającym imbirem. Świetne danie na takie chłodne dni jak teraz.

Indyk z batatami, fasolką szparagową i kaszą gryczaną - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

 

Składniki na indyka z batatami:

– 400 g piersi z indyka
– 350 g batatów
– 150 g zielonej fasolki szparagowej
– 5 szalotek
– 100 g kaszy gryczanej palonej
– 1 łyżka masła
– 1/2 szklanki wody
– 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
– 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– natka pietruszki
– sól
– pieprz

Składniki na 2 porcje.

W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy szalotki drobno pokrojone. Indyka kroimy w kostkę, dodajemy do szalotek i obsmażamy z każdej strony. Kaszę przepłukujemy wodą, dodajemy do mięsa, przyprawiamy i wlewamy wodę. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i dodajemy do indyka. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jak wszystko mamy miękkie podajemy.

Smacznego :)

Indyk z batatami, fasolką szparagową i kaszą gryczaną - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



3 thoughts on “Indyk z batatami, fasolką szparagową i kaszą gryczaną”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *