Domowe przetwory: sos pomidorowy

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Nie ma to jak sos pomidorowy z pysznych pomidorów zebranych latem, który można użyć w zimie zwłaszcza kiedy w tym okresie pomidory nie są najlepsze i trzeba dodawać cukru lub miodu aby nadać im smak.  Co prawda jeszcze zimy nie ma, a my już zużyliśmy jeden słoiczek wiec warto zrobić ich nieco więcej – my koniecznie musimy dorobić :) Przy okazji to obecna cena pomidorów jest ułamkiem tego co będzie za 2-3 miesiące więc tym bardziej warto sobie przyrządzić kilka słoiczków :)

pomidorowy-sosSkładniki:
– 3 kg pomidorów
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz, chili
– duża wiązka bazylii
– 1 łyżka masła

Składniki na 5 słoików o pojemności 350 ml.

Najpierw w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Jak cebulka nam się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek. Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do cebuli z czosnkiem. Pomidory dusimy do otrzymania pożądanej konsystencji. W trakcie duszenia pomidory doprawiamy solą, pieprzem i chili. Na koniec gotowania dodajemy posiekaną bazylię.

Gotowy sos przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 150 stopni przez 30 minut.

Nasz sos wyszedł gęsty i ma widoczne kawałki pomidorów. Jak ktoś lubi gładki sos to może go zblendować ale mimo wszystko np. do makaronu czy zupy wyczuwalne cząsteczki na pewno będą lepsze :)

Smacznego :)

sos-pomidorowy

9 thoughts on “Domowe przetwory: sos pomidorowy

    1. U nas również brak czasu ale poświęciliśmy jedną sobotę na przetwory bo warto zwłaszcza ze teraz niskie ceny warzyw i owoców (w przeciwieństwie do okresu zimowego) i przede wszystkim smaczniejsze :0 Zamiast w zimie kupować coś co nie ma smaku to będzie jak znalazł :) Naprawdę warto :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.