- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Tym razem mamy dla Was przepis z książki Anny Starmach i Marii Kruczek “Lekkość” – potrawka z soczewicy :) To bezglutenowe, a do tego wegańskie danie na pewno przypadnie do gustu wielu z Was – tak jak nam gdzie już po raz trzeci gości w naszym menu :)
Składniki na bezglutenową wegańską potrawkę z soczewicy:
– 1/2 szklanki zielonej soczewicy
– 400 g pomidorów z puszki (lub własny sos pomidorowy ale wtedy już nie jest to wersja wege)
– garść zielonej fasolki szparagowej (ok. 100g)
– 1 marchewka
– 1 cukinia
– 1 cebula
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
– 1 łyżeczka oregano
– 2 łyżki oliwy
Składniki na 2 porcje.
Soczewicę płuczemy i gotujemy ok. 20-25 minut. W połowie czasu gotowania dodajemy marchewkę obraną i pokrojoną w plasterki. Lekko solimy.
Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekamy czosnek. Dodajemy cukinię pokrojoną w półplasterki i podsmażamy. Po kilku minutach dodajemy pomidory, przyprawy i zioła. Całość dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. Fasolkę gotujemy osobno.
Gdy mamy wszystko gotowe łączymy to razem delikatnie mieszając i podajemy. Taka potrawka z soczewicy jest nie tylko smaczna ale bardzo sycąca :)
Smacznego :)