- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jeżeli nie macie pomysłu na obiad to polecamy Wam nasz makaron z sosem mięsno warzywnym – szybkie i pyszne danie :)
Składniki na makaron z sosem mięsno-warzywnym:
– 400 g mięsa mielonego wieprzowego
– 1 łyżka masła
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łodyga selera naciowego
– 1 średnia marchewka
– 100 ml wina czerwonego wytrawnego
– 1 słoik sosu pomidorowego 350 ml lub 4 pomidory i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki wody
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 200 g makaronu kukurydzianego penne bezglutenowego
– sól morska
– pieprz kolorowy
– kminek
– szczypta chili
Składniki dla 4 osób.
W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy posiekany czosnek. Seler naciowy oraz obraną marchewkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebuli z czosnkiem. W razie potrzeby warzywa podlewamy lekko wodą. Kiedy marchewka z selerem będą trochę miękkie dodajemy mięso mielone i dusimy aż mięso lekko zbrązowieje. Teraz dodajemy wino i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, sos pomidorowy i przyprawy. Jeżeli nie mamy gotowego sosu pomidorowego to pomidory obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Pod koniec duszenia dodajemy mąkę pomieszaną z wodą i chwilkę gotujemy. Jeżeli jest jeszcze taka potrzeba to na koniec jeszcze doprawiamy.
W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie – my używamy gotowego makaronu kukurydzianego bezglutenowego ale dla osób nie będących na diecie bezglutenowej można użyć dowolnego – pszennego, razowego czy mieszanego pszenno-gryczanego. Gotowy makaron mieszamy z mięsem i podajemy :)
Smacznego :)
Wyśmienicie :)
Dzięki :)