Domowe przetwory: kiszone ogórki

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj kolejne przetwory na zimę – kiszone ogórki :) Kiszone ogórki możemy jeść solo, ale także nadają się wyśmienicie jako dodatek do obiadu, do sałatki lub na zupę :)

ogorki-kiszoneSkładniki:
– 2 kg ogórków
– czosnek
– korzeń chrzanu
– koper
– 3 litry wody
– 6 płaskich łyżek soli

Składniki na ok 20 słoików o pojemności 0,5l (słoików może wyjść mniej lub więcej w zależności od wielkości ogórków).

Najlepsze do kiszenia są ogórki gruntowe, które są małych rozmiarów :) Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy łodygę kopru, ząbek czosnku przekrojony na pół i kawałek obranej łodygi chrzanu. Teraz wkładamy ogórki pionowo i ciasno stroną połączoną z łodygą w dół. Na górę dajemy kolejny ząbek czosnku przekrojony na pół i kolejną łodygę kopru. Ogórki zalewamy gorącą wodą (wodę razem z solą zagotowujemy), zakręcamy słoiki, odwracamy do góry nogami i przykrywamy ściereczką. Gdy słoiki wystygną to je odwracamy i pozostawiamy na 2-5 dni w temperaturze pokojowej aby ruszył proces kiszenia. Po tym czasie możemy spokojnie zajadać się naszymi ogóreczkami a nadmiar słoików przechowywać w piwnicy .

Mała uwaga: w tym czasie słoiki mogą syczeć , strzelać lub nawet może z nich wyciekać woda, ale nie odkręcamy ich.

Smacznego :)

kiszone-ogorki

3 thoughts on “Domowe przetwory: kiszone ogórki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.