- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Mamy dla Was kolejną propozycję na wielkanocny stół. Tym razem pyszny żurek na wędzonce z białą kiełbasą i jajkiem :)
Składniki:
– 270 g boczku wędzonego
– 300 g kiełbasy białej
– 2 cebule
– 1 łyżka masła
– 1,5 l wody
– 500 ml zakwasu na żurek
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– majeranek
– 5 kuleczek ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– 8 jajek
Porcja na 4 osoby.
Do garnka wkładamy kiełbasy i zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Jak woda się zagotuje to gotujemy ok. 30 minut.
W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy boczek pokrojony w kostkę i posiekany czosnek. Jak boczek nam się przyrumieni to całość przekładamy do gotującej się wody z kiełbasą. Kiełbasę wyciągamy, kroimy w plasterki i przysmażamy na patelni po boczku i wrzucamy z powrotem do zupy. Teraz wlewamy zakwas, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i chwilę jeszcze gotujemy.
Żurek podajemy z ugotowanymi jajkami na twardo.
Smacznego :)