Żurek z jajkiem

Magda

Mamy dla Was kolejną propozycję na wielkanocny stół. Tym razem pyszny żurek na wędzonce z białą kiełbasą i jajkiem :)

DSC_1598x

Składniki:
– 270 g boczku wędzonego
– 300 g kiełbasy białej
– 2 cebule
– 1 łyżka masła
– 1,5 l wody
– 500 ml zakwasu na żurek
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– majeranek
– 5 kuleczek ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– 8 jajek

Porcja na 4 osoby.

DSC_1601x

Do garnka wkładamy kiełbasy i zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Jak woda się zagotuje to gotujemy ok. 30 minut.

W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy boczek pokrojony w kostkę i posiekany czosnek. Jak boczek nam się przyrumieni to całość przekładamy do gotującej się wody z kiełbasą. Kiełbasę wyciągamy, kroimy w plasterki i przysmażamy na patelni po boczku i wrzucamy z powrotem do zupy. Teraz wlewamy zakwas, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i chwilę jeszcze gotujemy.

Żurek podajemy z ugotowanymi jajkami na twardo.

Smacznego :)

DSC_1614x

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *