- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy dla Was smaczną i pożywną zupę z ciecierzycy z pomidorami i selerem naciowym której inspiracją był nasz ulubiony Jamie Olivier :)
Składniki na zupę z ciecierzycy:
– 2 łyżki oliwy
– 3 szalotki
– 2 ząbki czosnku
– 5 gałązek selera naciowego
– 1 puszka ciecierzycy 400 g
– pomidory 250 g
– 1 liść laurowy
– kawałek skórki parmezanu (ok.40 g)
– 1 l wywaru warzywnego
– 100 g makaronu
– sól
– pieprz
– tymianek
Składniki na 2 porcje.
W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno pokrojone szalotki oraz czosnek. Dodajemy seler pokrojony na małe kawałki. Wszystko razem podsmażamy ok. 15 minut aż warzywa się zeszklą. Teraz dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i dusimy 5-10 minut. Dodajemy odsączoną ciecierzycę, liść laurowy, kawałek parmezanu i zalewamy wywarem z warzyw. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. godziny. Po tym czasie wyciągamy liść laurowy i parmezan. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i mieszamy. Połowę zupy z dodatkami odlewamy i miksujemy blenderem i z powrotem wszystko łączymy.
W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie i dodajemy do zupy.
Zupę podajemy posypaną listkami selera naciowego.
Smacznego :)