Zupa z bobem, fasolką szparagową i ziemniakami

Magda

Sezon na bób w pełni więc mamy dla Was kolejną propozycję na danie z bobem – tym razem jest to zupa w towarzystwie fasolki szparagowej i ziemniaków :)

zupa-z-bobuSkładniki:
– 500 g bobu
– 290 g ziemniaków
– 280 g fasolki szparagowej
– 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– kilka gałązek kolendry

Składniki dla 2 osób

Jeżeli nie mamy bulionu to najpierw go gotujemy według własnych upodobań – albo mięsny albo warzywny :) My do przepisu wykorzystaliśmy bulion mięsny.

Następnie gotujemy bób. Bób płuczemy i wrzucamy na gotującą się wodę, lekko solimy i gotujemy ok. 15 minut. Po ugotowaniu bób studzimy i obieramy ze skórki.

Teraz w rondelku topimy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebulka nam się zeszkli dodajemy fasolkę szparagową żółtą (fasolkę myjemy, odcinamy z niej końcówki i kroimy na 3-4 części). Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do fasolki. Wszystko podsmażamy ok. 10 minut, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Na koniec dorzucamy obrany bób, gałązki kolendry, przyprawiamy, chwilkę gotujemy i podajemy :)

Smacznego :)

zupa-z-bobem

Bóbmania

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *