Jeżeli lubicie tajskie klimaty tak jak my to zapraszamy na pyszną, lekko pikantną zupę tajską z makaronem ryżowym :)
Składniki na zupę tajską:
– 1 filet z kurczaka ok. 300 g
– 1 czerwona papryka
– 2 papryczki chili
– 2 cebulki szalotki
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 2 liście kafiru
– 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
– 2 łyżeczki bezglutenowego sosu sojowego
– 1 łyżeczka sosu rybnego
– 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
– 1/2 łyżeczki ciętej trawy cytrynowej
– 200 ml mleczka kokosowego
– 4 szklanki wody
– świeża kolendra
– 100 g makaronu ryżowego
Składniki dla 3-4 osób.
W garnku rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy szalotki drobno pokrojone. Dodajemy kurczaka pokrojonego w paski oraz pastę curry i podsmażamy. Po chwili wrzucamy paprykę pokrojoną w paski oraz 1 papryczkę chili pokrojoną w plasterki bez pestek. Po 2 minutach dodajemy sos sojowy, sos rybny, imbir, trawę cytrynową, pokruszone liście kafiru, wodę oraz mleczko kokosowe które należy wcześniej rozmieszać żeby nie było grudek. Całość gotujemy na małym ogniu aż kurczak i papryka będą miękkie.
W między czasie przygotowujemy makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu.
Gotową zupę podajemy z makaronem ryżowym posypane posiekaną kolendrą z plasterkami chili.
Smacznego :)
Miło nam, że nasza zupa była dla Ciebie inspiracją :)
Pięknie wygląda ta zupka. Muszę sprawdzić ten przepis.
najlepszy przepis świata
Ja przeżywam zafascynowanie kuchnią tajską – pochłaniałbym wszystko! Szkoda tylko, że z umiejętnościami kulinarnymi gorzej :(
Wygląda super, uwielbiam tajską kuchnie. Jak bym mogła to z chęcią bym się do Tajlandii przeprowadziła ;)
Bardzo fajny przepis ;) uwielbiam tajskie smaki :)
Znakomity przepis, który zamierzam wypróbować.
Polecamy, na pewno będzie smakować :)
Wygląda lepiej niż w niejednej restauracji w Polsce :)