- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Niestety sezon na szparagi dobiega końca a tak bardzo je lubimy. Dziś mamy dla Was pyszną zupę szparagową z zieloną fasolką szparagową i ryżem :)
Składniki na zupę szparagową:
– 200 g zielonych szparagów
– 150 g zielonej fasolki szparagowej
– 2 łodygi selera naciowego
– 1 marchewka
– 1 por
– 80 g ryżu basmati
– 1 łyżka masła
– 1 l bulionu drobiowego
– sól
– pieprz
– kminek
Składniki na 3 porcje.
W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy pora pokrojonego w plasterki. Po chwili dodajemy selera naciowego pokrojonego na kawałki. Marchewkę kroimy w pół plasterki, fasolkę szparagową tniemy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka. Doprawiamy, wlewamy bulion i gotujemy aż warzywa będą na wpół miękkie. Dodajemy szparagi pokrojone na kawałki i gotujemy wszystko do miękkości. Kiedy zupa jest ugotowana odlewamy dużą chochelkę zupy wraz z warzywami i miksujemy na krem, a następnie dodajemy do zupy z powrotem.
Ryż gotujemy osobno w osolonej wodzie. Dodajemy do zupy i podajemy.
Smacznego :)
Jarzynowa – moja ulubiona zupa. Choć przyznam, że jeszcze wersji z ryżem i szparagami nie robiłam. Najwyższy czas, dziękuję za inspirację:)
Mamy nadzieję że będzie smakować :)
bardzo nie lubię zup, ale za to kocham fasolkę szparagową, jak spróbowałam raz zupy z tą fasolką to oszalałam i zakochałam się w tej zupie !
Polecamy :) My bardzo lubimy takie zupki :)
Gotujemy zupki na wodzie xxx aby wzmocnić ich prozdrowotną moc :) My akurat mamy tę wodę z filtra na ujęciu wody.