Zupa pomidorowa z bobem i zieloną fasolką szparagową

Magda

Dzisiaj mamy dla Was kolejny przepis z bobem w roli głównej a jest nim pyszna zupa pomidorowa z bobem i zieloną fasolką szparagową :)

Zupa pomidorowa z bobem i zieloną fasolką szparagową - Kuchenne Wariacje

Składniki na zupę pomidorową z bobem:

– 500 g bobu
– 300 g zielonej fasolki szparagowej
– 400 g pomidorów
– 1 por
– 1 marchewka
– 1 łyżka masła
– natka pietruszki
– 1 l wody
– sól
– pieprz
– mielony kminek

Składniki na 3 porcje.

Bób gotujemy osobno w osolonej wodzie. Ugotowany i lekko ostudzony bób obieramy ze skórki.

Pora kroimy w krążki i podsmażamy na maśle. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do pora, podsmażamy ok. 5 minut. Marchewkę kroimy na pół plasterki a zieloną fasolkę w mniejsze kawałki, dodajemy do pomidorów, przyprawiamy i wlewamy wodę. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz bób.

Smacznego :)

Zupa pomidorowa z bobem i zieloną fasolką szparagową - Kuchenne Wariacje

Zapisz

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



2 thoughts on “Zupa pomidorowa z bobem i zieloną fasolką szparagową”

  1. Wygląda apetycznie i …. treściwie! Tą zupą nawet przekonasz tych co podobno “zupą się nie najedzą” :D Ja do tej pory robiłam kolorystycznie moje zupy, żółty wpadł mi w oko np. krem z kukurydzy a teraz szukam inspiracji :)))

    1. Dzięki :) Bardzo pyszna i treściwa zupka – na pewno każdemu posmakuje :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *