Zupa pieczarkowa

Magda

Dla miłośników zup i pieczarek mamy pyszną zupę pieczarkową, która na pewno trafi w Wasze podniebienie :)

DSC_9707x900

Składniki:
– 500 g pieczarek
– 1 cebula
– 1 marchewka
– 1 por
– 2 łyżki masła
– 1 l wody
– 100 g śmietanki 30%
– 100 g śmietany 18%
– sól, pieprz
– 1 pęczek natki pietruszki
– makaron

Porcja dla 4 osób

DSC_9697x900
Najpierw w jednym garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i wrzucamy pora pokrojonego w krążki i po chwili wrzucamy marchewkę pokrojoną w talarki. Warzywa dusimy do miękkości.

W drugim garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i dajemy cebulę drobno posiekaną. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy umyte, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Pieczarki lekko solimy i posypujemy pieprzem i dusimy ok. 10 minut. Następnie dodajemy pora uduszonego z marchewką i wlewamy wodę.

Gdy zupa się zagotuje dodajemy pietruszkę drobno posiekaną oraz śmietany (obie śmietany razem mieszamy i dolewamy trochę wywaru z pieczarek żeby śmietana nam się nie ścieła) i mieszamy.

Zupę możemy podać z naszym ulubionym makaronem.

Smacznego :)DSC_9704x900

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *