- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dla miłośników zup i pieczarek mamy pyszną zupę pieczarkową, która na pewno trafi w Wasze podniebienie :)
Składniki:
– 500 g pieczarek
– 1 cebula
– 1 marchewka
– 1 por
– 2 łyżki masła
– 1 l wody
– 100 g śmietanki 30%
– 100 g śmietany 18%
– sól, pieprz
– 1 pęczek natki pietruszki
– makaron
Porcja dla 4 osób
Najpierw w jednym garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i wrzucamy pora pokrojonego w krążki i po chwili wrzucamy marchewkę pokrojoną w talarki. Warzywa dusimy do miękkości.
W drugim garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i dajemy cebulę drobno posiekaną. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy umyte, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Pieczarki lekko solimy i posypujemy pieprzem i dusimy ok. 10 minut. Następnie dodajemy pora uduszonego z marchewką i wlewamy wodę.
Gdy zupa się zagotuje dodajemy pietruszkę drobno posiekaną oraz śmietany (obie śmietany razem mieszamy i dolewamy trochę wywaru z pieczarek żeby śmietana nam się nie ścieła) i mieszamy.
Zupę możemy podać z naszym ulubionym makaronem.