- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy dla was propozycję z włoskiej kuchni – zupa minestrone :) U nas fasolę zastąpił bób – korzystamy z niego póki jeszcze mamy sezon :)
Składniki:
– 2 l bulionu z kurczaka
– 200 g marchewki
– 2 łodygi selera naciowego
– 100 g zwykłego selera
– 400 g ziemniaków
– 200 g cebuli
– 3 ząbki czosnku
– 500 g bobu
– 400 g cukini
– 400 g pomidorów
– 1 łyżka masła
– 150 g wędzonego boczku
– 120 g makaronu
– kilka gałązek świeżej bazylii
– pieprz, sól
Składniki na 8-10 porcji.
W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim boczek pokrojony w kostkę przez kilka minut. Potem dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i starty czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę po kolei marchewkę, oba selery, ziemniaki, cukinię i pomidory. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy tak wszystko ok. 10 minut. Do warzyw wlewamy bulion i chwilkę wszystko razem gotujemy, doprawiamy według uznania. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię oraz makaron i bób który gotujemy al dente osobno.
Zupę możemy posypać startym parmezanem jak ktoś lubi :)
Smacznego :)