- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy dla Was pyszną i sycącą zupę krem z żółtego groszku :)
Składniki:
– 250 g żółtego łuskanego groszku
– 200 g wędzonego boczku
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– sól
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1 por
– 1,5 l wody
– troszkę natki pietruszki
Dzień wcześniej zalewamy groszek wodą i pozostawiamy, żeby się moczył. Na drugi dzień płuczemy groszek, wrzucamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody i gotujemy do miękkości. W między czasie dodajemy obrane i pokrojone: marchewkę, pietruszkę i pora oraz trochę soli. Teraz zabieramy się za boczek. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę a gdy nam się zeszkli dajemy boczek pokrojony w kostkę i smażymy aż się zrumieni. Kiedy warzywa mamy już miękkie blendujemy na gładką masę. Do zupy dodajemy nasz boczek i mieszamy. Trochę boczku pozostawiamy do dekoracji.
Gotową zupę nalewamy do miseczek i dekorujemy boczkiem i posiekaną natką pietruszki. Zupę możemy zjeść z chlebem lub ugotować do niej makaron.
Smacznego :)
Ależ ma piękny kolorek :)
Fajny pomysł na “grochówkę” :)
Zawsze to coś innego :)
Moim zdanime zupy krem to prawdziwe niebo w gębie! Niemalże każda zupa krem smakuje wyśmienicie. Myślę, że nie bez zasług tutaj pozostaje sama konsystencja, które sprawia, że zupełnie inaczej odczuwamy smaki. Takiej zupy kremu jeszcze nie miałam okazji jeść, ale przy najbliższej okazji zaserwuję taką na obiad moim znajomym :)