Zupa krem z żółtego groszku

Magda

Dzisiaj mamy dla Was pyszną i sycącą zupę krem z żółtego groszku :)

DSC_2317xSkładniki:
– 250 g żółtego łuskanego groszku
– 200 g wędzonego boczku
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– sól
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1 por
– 1,5 l wody
– troszkę natki pietruszki

DSC_2298x

Dzień wcześniej zalewamy groszek wodą i pozostawiamy, żeby się moczył. Na drugi dzień płuczemy groszek, wrzucamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody i gotujemy do miękkości. W między czasie dodajemy obrane i pokrojone: marchewkę, pietruszkę i pora oraz trochę soli. Teraz zabieramy się za boczek. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę a gdy nam się zeszkli dajemy boczek pokrojony w kostkę i smażymy aż się zrumieni. Kiedy warzywa mamy już miękkie blendujemy na gładką masę. Do zupy dodajemy nasz boczek i mieszamy. Trochę boczku pozostawiamy do dekoracji.

Gotową zupę nalewamy do miseczek i dekorujemy boczkiem i posiekaną natką pietruszki. Zupę możemy zjeść z chlebem lub ugotować do niej makaron.

Smacznego :)

DSC_2311x

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



4 thoughts on “Zupa krem z żółtego groszku”

  1. Moim zdanime zupy krem to prawdziwe niebo w gębie! Niemalże każda zupa krem smakuje wyśmienicie. Myślę, że nie bez zasług tutaj pozostaje sama konsystencja, które sprawia, że zupełnie inaczej odczuwamy smaki. Takiej zupy kremu jeszcze nie miałam okazji jeść, ale przy najbliższej okazji zaserwuję taką na obiad moim znajomym :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *