Zupa kapuściana z fasolką szparagową

Magda

Dla tych co lubią kapustę i fasolkę mamy pyszną propozycję na zupę – zupa kapuściana z fasolką szparagową :)

Zupa kapuściana z fasolką szparagową

Składniki na zupę kapuścianą:

– 1 główka młodej kapusty (ok. 500g)
– 500 g młodych ziemniaków (ok. 6 średnich sztuk)
– 250 g fasolki szparagowej
– 1 pomidor
– 1 marchewka
– koncentrat pomidorowy (80g)
– 1,5-2 l wody
– sól
– pieprz
– szczypta chili
– kilka gałązek natki pietruszki

Składniki na 4-6 porcji.

Kapustę siekamy w paski, wrzucamy do garnka zalewamy wodą tak żeby przykryło kapustę, solimy i gotujemy do miękkości. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do kapusty i gotujemy. W między czasie dodajemy pomidora bez skórki pokrojonego w kostkę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Zupę gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Ilość wody może być mniejsza lub większa w zależności jak gęstą zupę chcemy mieć.

Smacznego :)

Zupa kapuściana z fasolką szparagową

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *