- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Nie ma to jak pyszna i rozgrzewająca zupa :) Polecamy Wam prostą i szybką w wykonaniu zupę gulaszową :)
Składniki na zupę gulaszową:
– 400 g polędwiczki wieprzowej
– 3 papryki różnego koloru
– 3 średnie ziemniaki
– 1 marchewka
– 2 łodygi selera naciowego
– 1 l wody lub bulionu
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka masła
– 1 puszka pomidorów
– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
– szczypta chili
– sól
– pieprz
– natka pietruszki
Składniki na 4 porcje.
W garnku na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy posiekany czosnek. Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy selera pokrojonego na kawałki oraz marchewkę pokrojoną w pół plasterki. Dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Dodajemy wodę/bulion i przyprawiamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki trochę zmiękną dodajemy papryki pokrojone w kostkę. Jak wszystkie warzywa mamy miękkie podajemy posypane posiekaną natką pietruszką.
Smacznego :)
Uwielbiam :) u nas zupki gotujemy na przefiltrowanej wodzie, mamy taką z filtra redox fitaqua, ta woda nie tylko poprawia smak zup ale też pozytywnie wpływa na nasze zdrowie bo przeciwdziała negatywnemu wpływowi wolnych rodników.
My też uwielbiamy zupy :)
super zupa :)
Polecamy :)