- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jeżeli lubicie gołąbki to ta zupa na pewno Wam posmakuje. Szybka i łatwa w przygotowaniu a jest nią zupa gołąbkowa :)
Składniki na zupę gołąbkową:
– 500 g mięsa mielonego wieprzowego
– 600 g białej kapusty
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 120 g ryżu
– 1,5 l wody
– 3 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 1 łyżeczka kminku w ziarenkach
– 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
– szczypta chili
– natka pietruszki
– 1/2 łyżeczki cukru
– sól
– pieprz
Składniki na 4-6 porcji.
W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę. Dodajemy rozgnieciony czosnek. Wrzucamy mięso mielone i podsmażamy. Następnie dorzucamy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Kapustę szatkujemy, dodajemy i dolewamy wodę. Gdy kapusta zmięknie dodajemy ryż i gotujemy do miękkości (ok. 10 minut). Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Jeżeli chciałby ktoś z zupy zrobić dekonstrukcję gołąbków i mieć gęste danie wystarczy dodać więcej ryżu :)
Smacznego :)
Uwielbiam gołąbki, ale to tyle czasu zabiera… Z pewnością jednak zrobię niedługo taką zupę :)
Fakt gołąbki zabierają sporo czasu a tą zupę szybko się robi – polecamy :)
Zupa gołąbkowa, to ci dopiero :-) Nigdy bym na to nie wpadła, ale za to chętnie wytestuję. Pozdrawiam
Polecamy – szybka i smaczna :)