Dla tych co lubią tajskie smaki mamy propozycję pysznego zielonego curry z wieprzowiną, papryką i pędami bambusa :)
Składniki na zielone curry:
– 350 g polędwiczki wieprzowej
– 1 zielona papryka
– 1 zielona papryczka chili
– 70 g pędów bambusa (paseczki)
– 1 cebulka dymka
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 170 g mleczka kokosowego
– 1/2 szklanki wody
– 70 g makaronu ryżowego
– 2 łyżeczki zielonej pasty curry
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżeczka cukru kokosowego
– 1 łyżeczka soku z limonki
– 1 łyżka sosu sojowego
– świeża kolendra
– biały sezam
Składniki dla 2 osób.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy. Cebulkę dymkę wraz z zielonym kroimy drobno i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę chili i chwilkę podsmażamy. Dodajemy pastę curry i mieszamy. Polędwiczkę wieprzową kroimy na paski i dodajemy do rondelka. Mięso podsmażamy z każdej strony, podlewamy wodą i dusimy. Jak mięso jest już miękawe dodajemy paprykę pokrojoną w paski, kurkumę, cukier, sok i sos sojowy. Teraz dodajemy mleczko kokosowe, pędy bambusa i posiekaną kolendrę. Gdy mleczko lekko zgęstnieje danie mamy gotowe.
Makaron wrzucamy do curry i mieszamy. Danie posypujemy posiekaną kolendrą oraz ziarnami białego sezamu.
Smacznego :)
już wiem co zrobię na obiad :)
Polecamy :) Mamy nadzieję że będzie smakować :)