- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dla miłośników cukinii mamy fajną propozycję na zapiekankę z cukinią i mięsem mielonym :)
Składniki:
– 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 2 ząbki czosnku
– 2 duże cukinie (żółta + zielona)
– 10 łyżek sosu pomidorowego
– sól, pieprz, chili, oregano, bazylia
– 50 g sera żółtego
Składniki na 3-4 porcji.
Cukinie myjemy i kroimy w grubsze plasterki. Wrzucamy na patelnie, dolewamy troszkę wody, lekko solimy i tak je podgotowujemy 5 minut i odcedzamy.
Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i dajemy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy czosnek drobno posiekany. Do tego dodajemy mięso mielone i dusimy. Jak mięso będzie już gotowe to przyprawiamy solą, pieprzem, chili, oregano i bazylią. Na koniec dodajemy do smaku 2 łyżki sosu pomidorowego.
Dno naczynia do zapiekania pokrywamy sosem pomidorowym. Na sos układamy plastry cukinii na zmianę zielony i żółty. Na cukinię dajemy mięso mielone, sos pomidorowy i kolejną warstwę cukinii. Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem żółtym.
Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 20 minut.
Smacznego :)
A jak ma wyglądać sos pomidorowy? Przecier czy ten z torebki?
Bardziej bym użyła przecier czy jakąś passatę niż sos z torebki. A najlepiej zrobić samemu taki sos z pomidorów :) https://kuchennewariacje.pl/domowe-przetwory-sos-pomidorowy-2/
PIERWSZY RAZ ZROBILAM Z TEGO PRZEPISU ,SMACZNE
Cieszymy się że smakowało :)
Na koniec dodałem podduszone pieczarki i dopiero ser,,magia,,
Super propozycja :) Następnym razem też tak zrobimy :)
Bardzo smaczne, wyszło za pierwszym razem, mniam! 👌🏽😉
Super że zapiekanka wyszła i smakuje :)
Czy zapiekankę piec pod pokrywą czy bez?
My piekliśmy bez przykrycia