- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne łazanki to zapraszamy na łazanki w formie zapiekanki – na pewno zachwycą Waszych gości :)
Składniki:
– 1 biała kapusta (średnia główka)
– 500 g pieczarek
– 1 cebula
– 2 łyżki masła
– 250 g makaronu duże świdry
– sól i pieprz do smaku
– 1/2 pęczka zielonej pietruszki
Składniki na 4 osoby.
Z kapusty ściągamy wierzchnie liście i wycinamy głąb. Następnie wkładamy ją do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy żeby była na wpół twarda. Kapustę zostawiamy do wystygnięcia.
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, lekko przesmażamy i dodajemy pokrojone pieczarki. Chwilę dusimy, przyprawiamy i odstawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie na wpół twardo.
Z kapusty ściągamy liście i jak mamy już końcówkę (tak ok. 1/4 kapusty) to ten środek siekamy i wrzucamy na patelnię z 1 łyżką masła i chwilkę dusimy. Do tej kapusty dodajemy pieczarki i mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy jeżeli jest potrzeba i mieszamy.
Formę do pieczenia (nasza miała rozmiar 17cmx17cm) smarujemy masłem i wykładamy liśćmi kapusty (dno + boki), nakładamy warstwę pieczarek (ok. 1 cm) na nie warstwę kapusty, potem warstwę makaronu, na makaron kapustę, potem pieczarki i na wierzch kapustę. Warstw może być tyle ile jest produktów i na ile duża jest forma do pieczenia.
Gotową zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 30 minut. Po wyciągnięciu zapiekanki z piekarnika nakładamy na nią talerz i odwracamy do góry nogami. Zdejmujemy formę i kroimy.
Smacznego :)
Takiej wersji łazanek z kapust bardzo chętnie bym spróbowała:)
Zachęcamy do zrobienia :)
swietny pomysł, aczkolwiek troche pracochłonna.
Dzięki :) Ale nie bardziej pracochłonne niż zwykłe łazanki :)