Jak lubicie ser biały i muffinki to mamy dla Was super przepis, na pyszne i szybkie w wykonaniu bezglutenowe zakręcone muffiny kakaowe z serem :)
Składniki na muffinki:
– 90 g mąki gryczanej białej
– 70 g mąki ryżowej
– 70 g mąki ziemniaczanej
– 15 g kakao
– 100 g cukru
– 150 ml (sok z 1 pomarańczy + woda)
– 2 łyżki śmietany 18%
– 1/3 szklanki oleju
– 1/2 łyżeczki sody
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– skórka starta z 1 pomarańczy
Składniki na masę serową:
– 170 g sera białego
– 1 żółtko
– 2 łyżki cukru
Składniki na 12 sztuk muffinek.
Najpierw robimy masę serową. Do miski wrzucamy ser, żółtko i cukier. Całość miksujemy na gładką masę.
Teraz robimy ciasto na muffinki. Do garnka wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy sok z pomarańczy z wodą, olej, śmietanę oraz skórkę startą z pomarańczy i mieszamy. Ciasto wychodzi gęste.
Do blaszki na muffinki wkładamy papilotki. Każdą papilotkę wypełniamy 1 łyżką ciasta (3/4 wysokości). Do każdej muffinki na środek dajemy po łyżeczce masy serowej i lekko mieszamy.
Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy 30 minut (do suchego patyczka).
Smacznego :)
Szybki i prosty przepis, a muffiny ze zdjęcia wyglądają wręcz wspaniale!
Dzięki :) Polecamy – wyszły pyszne :)