Latest posts by Magda (see all)
- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jeżeli szykuje Wam się jakaś imprezka lub po prostu macie ochotę na dobrą sałatkę to polecamy Wam naszą sałatkę z tuńczykiem, ryżem i kukurydzą. Ta sałatka jest jedną z naszych ulubionych i często ją robimy :)
Składniki na sałatkę:
– 1 woreczek ryżu 100 g
– 1 puszka kukurydzy 285 g
– 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 130 g
– 1 pęczek szczypiorku
– majonez
– pieprz
– sól
Składniki na 4 porcje.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. Ryż powinien być ugotowany na sypko żeby nie rozwalił się w sałatce.
Do ryżu dodajemy odsączonego tuńczyka i kukurydzę i mieszamy. Dodajemy majonez według uznania (u nas 3 łyżki), przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojony szczypiorek, mieszamy i sałatka gotowa.
Smacznego :)
Sałatka z tuńczykiem to bardzo ciekawa propozycja posiłku, który można zjeść na śniadanie, obiad lub kolację! Przepis jest bardzo prosty, a jak na te kilka składników gwarantuje wyjątkowe spektrum smakowe.
Ps. Polecam dodać więcej pieprzu ;) W razie braku szczypiorku, można podratować się drobno zsiekaną żółto-zieloną częścią pory.
Dzięki Magda za przepis
Dzięki Ewelina :) Jak ktoś nie ma szczypiorku to sałatka też smakuje :) Może kiedyś spróbujemy z porem :)