- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Sezon szparagowy w pełni więc warto korzystać z tych pysznych warzyw. Tym razem proponujemy Wam smaczną i szybką w przygotowaniu wiosenną zupę ze szparagami :)
Składniki na zupę:
– 1 cebula
– 1 średni por
– 2 łodygi selera naciowego z liśćmi
– 1 marchewka
– 1 średnia cukinia
– 250 g zielonych szparagów
– 240 g białej fasolki
– 100 g makaronu penne bezglutenowego
– 1 duża łyżka masła
– natka pietruszki
– 1,5 l wody
– 2 liście laurowe
– sól
– pieprz
– mielony kminek
Składniki na 4 porcje.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle. Pora kroimy w krążki i dodajemy do cebuli. Po jakiejś chwili dodajemy drobno pokrojonego selera naciowego oraz marchewkę w ćwiartki. Dolewamy wodę, przyprawiamy i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Dorzucamy cukinię pokrojoną w ćwiartki oraz fasolkę odsączoną z puszki. Na koniec gotowania dodajemy makaron, pokrojone na kawałki szparagi oraz posiekaną natkę pietruszki i gotujemy jeszcze ok. 10 minut aż makaron będzie miękki.
Smacznego :)
bardzo lubię takie zupy
Polecamy spróbować :)
świetna ta zupa :)
:)