- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Ostatnio kupiliśmy mięso mielone i zastanawialiśmy się co zrobić a że okazało się że mamy wszystkie składniki żeby zrobić coś w stylu tajskim tak powstała wieprzowina po tajsku z makaronem ryżowym :)
Składniki na wieprzowinę po tajsku:
– 500 g mielonej wieprzowiny
– 3 szalotki
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki sosu rybnego
– 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
– 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
– 5 listków kaffiru
– 1 puszka krojonych pomidorów
– kilka gałązek świeżej kolendry
– szczypta chili
– 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
– 3 łyżki mleka kokosowego
– 120 g makaronu ryżowego
Składniki na 2-3 porcje.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy szalotkę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Dodajemy mieloną wieprzowinę i podsmażamy aż się lekko zrumieni. Następnie dodajemy sos rybny, sos sojowy, imbir, chili, czerwoną pastę curry oraz listki kaffiru i podsmażamy chwilkę. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy kilka minut. Na koniec dodajemy posiekane listki kolendry.
Pod koniec smażenia mięsa gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Gdy wszystko mamy gotowe to nakładamy na talerz i posypujemy jeszcze kolendrą :)
Smacznego :)