- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jakiś czas temu dostaliśmy zaproszenie do Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie na warsztaty Akademii Smaku Siemens. Tematem warsztatów był smak egzotyki tj. kuchnia tajska.
Niestety w ten dzień pojechałam sama ponieważ małżonek nie dał rady urwać się z pracy. Był deszczowy dzień ale po przyjechaniu na miejsce sam widok przygotowanej sali do warsztatów od razu nastrajał optymistycznie. Byłam wcześniej niż reszta uczestników i mogłam się rozejrzeć co gdzie i jak. Każdy z uczestników miał przygotowane przepisy dań które miały być przygotowywane podczas warsztatów.
Ekspertem spotkania był Thanawat Na Nagara z Bangkoku. Kucharz, który od 2004 roku przeniósł się do Polski i został szefem kuchni warszawskich restauracji a obecnie otworzył własną tajską restaurację w Warszawie. Bardzo miły, sympatyczny i nieśmiały człowiek.
Kuchnia tajska to bogactwo wielu smaków i aromatów. Kuchnia ta została zainspirowana kuchnią chińską i indyjską dzięki czemu jest egzotyczna i smaczna. W tej kuchni występuje duża dowolność tak więc ze względu na mieszaninę wielu smaków na przygotowanych dla uczestników przepisach nie było podanych dokładnych ilości składników poszczególnych składników:)
Warsztaty przebiegały tak że najpierw kucharz pokazywał nam jak robić konkretne danie, potem próbowaliśmy i w grupach przyrządzaliśmy to samo danie pod jego nadzorem.
Na początku robiliśmy Spring Rolls – takie tortille z papieru ryżowego z warzywami, plauszkami krabowymi i z sosami :) Bardzo fajna, smaczna i szybka przystawka :)
Kolejnym daniem była zupa Tom Yam gung – aromatyczna zupa z krewetkami i z mleczkiem kokosowym. Co prawda za krewetkami nie przepadam ale ta zupa bardzo mi smakowała :)
Kolejnym daniem było zielone curry z kurczakiem podane z ryżem jaśminowym. Kolejne smaczne danie o różnorodnym smaku.
Podczas warsztatów był przeprowadzony wywiad z kucharzem.
I czas na kolejne danie. Był ryż więc teraz pora na makaron i Pad Thai. Co prawda nie przepadam za krewetkami ale ogólnie danie było bardzo smaczne :)
A na koniec czas na deser :) No deseru to nie mogło przecież zabraknąć. Kucharz przygotował banany w mleczku kokosowym – smaczny słodki deser, ale trzeba uważać żeby bananów nie rozgotować.
I tym miłym słodkim akcentem warsztaty zostały zakończone. Bardzo się cieszę że mogłam w tych warsztatach uczestniczyć i nauczyć się coś nowego :) Te warsztaty polecam każdemu kto chce poznać tajniki kuchni tajskiej.
Na koniec warsztatów każdy uczestnik dostał upominek :)
Podczas warsztatów dzięki uprzejmości firmy Olympus Polska do zdjęć wykorzystałam zaawansowany aparat kompaktowy Olympus XZ-2, który moim zdaniem sprawdził się wyśmienicie :)
foto olympus.pl