- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Kolejne wariacje tartowe na naszym blogu :) Dzisiaj waniliowa tarta sernikowa z pianką :)
Składniki na ciasto:
– 300 g mąki pszennej
– 150 g masła
– 70 g cukru pudru
– 1 łyżka śmietany 18%
Składniki na nadzienie:
– 350 g sera białego mielonego
– 2 żółtka
– 90 g cukru
– 25 g budyniu w proszku
– 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
– 150 g mleka
– 30 g oleju
– 2 łyżeczki esencji waniliowej
Składniki na pianę:
– 3 białka
– 150 g cukru
W pierwszej kolejności robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę i cukier puder, dorzucamy łyżkę śmietany i zimne masło pokrojone na kawałki i wszystkie składniki razem mieszamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy 10 minut.
W międzyczasie robimy masę sernikową. Do misy wrzucamy żółtka oraz cukier i miksujemy. Dodajemy stopniowo ser dalej miksując. Na koniec dodajemy budyń, skórkę z pomarańczy, mleko i olej i delikatnie, dokładnie mieszamy.
Następnie wyciągamy podpieczoną tarte i wylewamy na nią masę serową i wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni 40 minut.
Po tym czasie białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i dekorujemy nią tarte. Tarte ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy w 150 stopniach ok. 15 minut aż wierzch piany lekko zacznie brązowieć.
Mmm, ależ ona cudownie wyglada… Pyszna musiała byc :)
Była i stwierdziliśmy że częściej musimy robić takie połączenia standardzików z ciastem kruchym w formie tart :)