- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Połączyliśmy trzecie urodziny naszego bloga (jak ten czas leci :) ) razem z sezonem na małe niebiesko-fioletowe kuleczki i tak oto powstał urodzinowy tort z borówkami :) Lekki i niezbyt słodki powinien przypaść do gustu wielu łasuchom :)
Składniki na biszkopt:
– 6 jajek
– 180 g mąki tortowej
– 180 g cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę borówkową:
– 300 g borówek
– 70 g cukru pudru
– 150 g serka mascarpone
– 200 g śmietanki 30%
– 2 łyżeczki żelatyny
– 1/4 szklanki wody (ok. 60g)
Dekoracja:
– 300 g borówek
– kilka listków mięty
Tortownica o średnicy 26 cm.
W pierwszej kolejności robimy biszkopt. Najpierw białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Po kolei dodajemy żółtka i jeszcze ubijamy chwilkę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt studzimy.
Teraz kolej na masę. Borówki myjemy i jeżeli są ogonki to je urywamy. Następnie blendujemy je z cukrem pudrem na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Potem dodajemy masę borówkową, żelatynę i miksujemy. Masę dajemy do lodówki na ok. 30 minut żeby lekko stężała.
Biszkopt kroimy na 2 równe części. Na jedną część nakładamy 2/3 masy borówkowej i przykrywamy drugą częścią. Wierzch i boki smarujemy resztą masy. Na górze układamy borówki i dajemy listki mięty.
Smacznego :)