- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Już nie możemy się doczekać naszych polskich truskawek. Na razie musimy się zadowolić tymi z marketu, ale jak się dobrze trafi to można zjeść całkiem smaczne :)
Składniki na biszkopt:
– 4 jajka
– 1 szklanka cukru
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę truskawkową:
– 200 g śmietany 30%
– 250 g serka mascarpone
– 70 g cukru pudru
– 20 dag truskawek
– 1 fix śmietan
Składniki na wierzch:
– 1 galaretka truskawkowa
– 30 dag truskawek
Przygotowanie tortu rozpoczynamy od zrobienia biszkopta. Najpierw oddzielamy białka od żółtek i wrzucamy do miksera. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier. Potem dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Na końcu stopniowo dodajemy wymieszane ze sobą mąki i proszek do pieczenia i mieszamy na gładką masę. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 30 minut.
W między czasie przygotowujemy sobie galaretkę żeby w momencie kiedy tort będzie gotowy można było ją wylać na wierzch.
Gdy biszkopt mamy upieczony pozostawiamy go do wystygnięcia i zaczynamy robić masę truskawkową. Najpierw ubijamy śmietanę a później dodajemy cukier i serek mascarpone i całość miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy drobno pokrojone truskawki i jeszcze chwilę miksujemy. Wystudzony biszkopt kroimy na 2 równe części i przekładamy masą. Część masy pozostawiamy aby pokryć wierzch tortu cienką warstwą.
Na warstwę tortu układamy pokrojone w plasterki truskawki i wylewamy lekko stężałą galaretkę.
Tym razem do tortu użyłam obręcz aby był równy i żeby galaretka nie spłynęła mi do biszkopta.
Smacznego :)
Ślicznie wygląda, tak czerwcowo :)
Dzięki :)