- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jako, że uwielbiamy pomarańcze to często one goszczą w naszym jadłospisie i często wykorzystujemy je do różnych wypieków. Kolejnymi słodkościami w których zagościł pomarańczowy owoc są tartaletki z nadzieniem pomarańczowym i kremem mascarpone :)
Składniki na ciasto:
– 150 g mąki
– 80 g masła
– 35 g cukru pudru
– 1/2 łyżki śmietany 18%
Składniki na nadzienie pomarańczowe:
– sok i miąższ z połowy pomarańczy
– 1 łyżeczka żelatyny
– 1/4 szklanki gorącej wody
Składniki na krem:
– 250 g serka mascarpone
– 150 g śmietany kremówki 30%
– 4 łyżki cukru pudru
– 3 łyżeczki żelatyny
– 1/3 szklanki gorącej wody
– skórka starta z połowy pomarańczy
Dekoracja: cząstki pomarańczy.
Składniki na 12 tartaletek.
Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę i cukier puder, śmietanę i posiekane zimne masło. Gotowe wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyciągnięciu ciasta wylepiamy nim foremki i pieczemy w temperaturze 180 stopni 15 minut.
Po ostygnięciu tartaletek robimy nadzienie pomarańczowe – pomarańczową galaretkę. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy do wystygnięcia. W między czasie wyciskamy sok z pomarańczy i łączymy z wystudzoną żelatyną. Gotową galaretkę nakładamy do połowy tartaletek.
Jak galaretka pomarańczowa zastygnie robimy krem. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i czekamy jak wystygnie. Teraz ubijamy śmietanę i dodajemy do niej serek mascarpone a następnie żelatynę i startą skórkę z pomarańczy. Gotowy krem wyciskamy na tartaletkę i zdobimy kawałkiem pomarańczy.
Smacznego :)
Cudne :)
Też lubię wypieki z pomarańczami :)