- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
A dzisiaj u nas owocowo :) Zapraszamy na tartę z nadzieniem z czarnej porzeczki, z pianką i kruszonką :)
Składniki na ciasto:
– 300 g mąki krupczatki
– 200 g masła
– 100 g cukru pudru
– 3 żółtka
– szczypta soli
Składniki na nadzienie:
– 600 g czarnej porzeczki
– 3 łyżki cukru
– 3 białka
– bułka tarta
Składniki na kruszonkę:
– 50 g mąki krupczatki
– 25 g masła
– 30 g cukru
Forma do tarty 25 cm.
Najpierw zagniatamy ciasto ze wszystkich składników i wstawiamy do lodówki na ok. 1,5 godziny. Gdy ciasto się schłodzi to wylepiamy nim formę do tarty. Tarte pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
W czasie gdy tarta się piecze przygotowujemy porzeczki – obieramy, myjemy i osuszamy oraz robimy kruszonkę (na kruszonkę zagniatamy wszystkie składniki widelcem).
Tarte wyciągamy z piekarnika i oprószamy bułką tartą. Na ciasto wykładamy porzeczki i posypujemy cukrem (ilość cukru zależy od tego jak bardzo mamy cierpkie owoce). Na owoce dajemy ubitą pianę z białek i wierzch posypujemy kruszonką.
Tarte wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze w tej samej temperaturze 35 minut aż kruszonka się zrumieni.
Smacznego :)