- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Na targach można kupić teraz pełno cudownych, świeżych i pachnących warzyw. My tym razem postawiliśmy na młodą marchewkę i świeżutki zielony groszek – zapraszamy na tartę :)
Składniki na ciasto:
– 200 g mąki pszennej
– 100 g masła
– 1 jajko
– 1 łyżka śmietany
– szczypta soli
Składniki na nadzienie:
– 1 pęczek młodej marchewki
– 100 g świeżego zielonego groszku
– 1/2 pęczka szczypiorku
– 3 jajka
– 180 g śmietany 18%
– 200 g jogurtu greckiego
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Forma na tarte 25 cm.
W pierwszej kolejności robimy ciasto. Możemy zrobić go ręcznie lub w robocie. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko, śmietanę oraz zimne posiekane masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min.
Teraz robimy farsz do tarty. Marchewkę odcinamy od natki zostawiając kawałek zielonego i myjemy. W garnku gotujemy wodę i na wrzątek wrzucamy marchewkę oraz groszek i gotujemy ok. 15 minut. Jak warzywa są na wpół twarde to wyciągamy i odsączamy z wody.
Do miski dajemy śmietanę, jogurt oraz jajka, mieszamy na gładką masę i doprawiamy. Szczypiorek drobno kroimy i dodajemy do masy. Dodajemy połowę groszku oraz część marchewek pokrojonych w kostkę.
Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim formę. Nadmiar ciasta odkrawamy. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto nakładamy masę. Na wierzch tarty dajemy marchewki (każdą przekrawamy na pół) i pomiędzy posypujemy resztą groszku. Tarte wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 40 min. aż wierzch tarty się zetnie i ciasto się trochę przypiecze.
Smacznego :)
Pięknie się prezentuje! Czerwiec jest cudowny z tym swoim bogactwem urodzaju
Jaka piękna tarta, jak obrazek :)
Przeurocza, zupełnie jak namalowana :)
Cudnie wyglada :)
Miło nam że tarta się podoba :)