- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj w ramach tygodnia dyniowego i dyniowych potyczek na obiad czy też kolację proponujemy Wam tartę na wytrawnie z kurczakiem, dynią i dodatkiem sera pleśniowego :)
Składniki na ciasto:
– 200 g mąki pszennej
– 100 g masła
– 1 jajko
– 1 łyżka śmietany
– szczypta soli
Składniki na nadzienie:
– 350 g kurczaka
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 350 g obranej dyni
– 50 g niebieskiego sera pleśniowego
– 3 jajka
– 300 g śmietany 18%
– sól, pieprz
– 1/2 łyżeczki suszonego oregano
– kilka listków świeżego oregano
Forma na tarte 24 cm.
Naszą tartę zaczynamy od ciasta. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko, śmietanę oraz zimne posiekane masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min.
Teraz robimy farsz do tarty. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy pokrojonego kurczaka w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Do drugiego garnka wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię, dajemy troszkę wody i dusimy dynię aby była na wpół miękka.
W misce mieszamy śmietanę z jajkami i doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano.
Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim formę. Nadmiar ciasta odkrawamy, a następnie nakłuwamy widelcem. Na ciasto nakładamy część kurczaka i dyni, wylewamy masę i układamy resztę kurczaka i dyni. Pomiędzy kawałkami kurczaka i dyni dajemy ser pleśniowy. Tarte wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 40 min. aż wierzch tarty się zetnie i ciasto się trochę przyrumieni.
Smacznego :)
Jaka słoneczna :)
:)
Uwielbiam tarty – pod każda postacią :)
Pozdrawiam
My także uwielbiamy :)
Witam :) Pierwszy raz tu jestem, chcę zrobi tartę. Mam pytanie: Ilu procentowa smietanę dodajesz do ciasta?
18% :)
Dziękuje :)
Dzięki za przepis. W poniedziałek będę robił ją na obiad.
Powodzenia :) Mamy nadzieję że będzie smakowała :)