- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj (przynajmniej w naszym rejonie) pogoda pod psem więc tarta z owocami na pewno będzie dobrym pomysłem aby dodać kolorytu. Nasza propozycja to tarta z kremem waniliowym i czerwonymi owocami :)
Składniki na ciasto:
– 250 g mąki pszennej
– 100 g masła
– 80 g cukru pudru
– 1 jajko
– 1 łyżka śmietany
– kilka czerwonych malin do koloru
Składniki na krem:
– 20g mąki pszennej
– 60g mąki ziemniaczanej
– 100g cukru
– 300g śmietanki 36%
– 300g mleka
– 40g masła
– 6 żółtka
– 2½ łyżeczki esencji waniliowej
Dekoracja:
– czerwone owoce – truskawki, maliny, czerwona porzeczka, agrest
Pierwszy krok to spód do tarty. Do robota wrzucamy najpierw składniki suche, potem jajko, śmietanę i maliny. Na końcu dodajemy masło i jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy, następnie wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni gdzie pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia tarty.
Podczas pieczenia ciasta robimy krem waniliowy. Najpierw ucieramy żółtka z cukrem. Następnie do żółtek dodajemy obie mąki oraz esencję waniliową i ucieramy na jednolitą masę. Kiedy masa jest już gotowa to do osobnego garnka wlewamy śmietankę i mleko, które następnie gotujemy. Po zagotowaniu wlewamy po troszku do jajecznej masy i mieszamy. Po zmieszaniu stawiamy całość na małym gazie cały czas mieszamy aby wyszedł nam gęsty krem o konsystencji budyniu. Kiedy ów budyń nam się zrobi ściągamy z gazu i dodajemy zimne masło jednocześnie mieszając do całkowitego połączenia składników.
Gotowy krem przekładamy na tarte i dekorujemy owocami :)
Smacznego :)
Swietny ten różowy spód, bardzo mi się ten patent podoba :)
Dzięki :) Tak niewiele trzeba i można naturalnie zmienić kolor ciasta :)