- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
My to takie maniaki muffinkowo – tartowe jesteśmy więc dzisiaj kolejny wypiek z tego “gatunku” czyli tarta z jabłkami i cynamonem :)
Składniki na ciasto:
– 2,5 szklanki mąki pszennej
– 1/2 kostki masła
– 3 jajka
– 3/4 szklanki cukru pudru
– szczypta soli
Nadzienie:
– 1,5 kg jabłek
– 5 łyżeczek cukru
– 2 łyżeczki cynamonu
Robienie tarty rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki po kolei łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić również w robocie. Po wyrobieniu ciasta wkładamy go do lodówki na ok. 30 min.
W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy na małe kawałki a następnie wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i cynamon i dusimy kilka minut aż jabłka troszkę zmiękną.
Ciasto na tarte wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy a następnie wyklejamy nim formę do tary. Następnie wrzucamy tarte do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i podpiekamy ok. 20 minut.
Z pozostałego ciasta przygotowujemy sobie paski aby przyozdobić wierzch tarty.
Na podpieczoną tarte dajemy przygotowane jabłka a następnie przyozdabiamy paskami przeplatając je. Tarte dajemy ponownie do piekarnika i podpiekamy jeszcze ok. 20 minut aby góra nam się zrumieni.
Smacznego :)
Pycha. Takie ciasta są najlepsze :-)
Dokładnie – sprawdzone składniki i smaki ;)
Całe jajka do ciasta kruchego?
Tak – my dodawaliśmy całe jajka aczkolwiek można dodać tylko żółtka :)
a jaka jest srednica foremki?? wyglada mega pysznie ;)
Forma ma średnicę 25 cm
Witaj! Dokładnie przed sekundka robiłam tarte według Twojego przepisu i jestem totalnie zachwycona!
To była moja pierwsza taka tarta i wszystko wyszło idealnie, musialam tylko dodawac o wiele więcej maki niż podane, ale to nie szkodzi- dziękuję za przepis. :)
Fajnie że wyszła. Pamiętaj tylko że im więcej mąki tym twardsze ciasto i traci taki maślany smak :)
Witam, czy formę do tarty smarujecie i posypujecie przed wyklejeniem ciasta? Pozdrawiam :-)
Nasze formy mają warstwę nieprzywieralną więc ani nie smarujemy ani nie wykładamy papierem. Poza tym jest w cieście sporo masła więc nie powinna przywrzeć :)
Tarta wyszła wyśmienita :)
:)
Też własnie skorzystałam z przepisu :) jabłka co prawda zrobiłam troszkę inaczej ale ciasto… pychotka :)
Tarta wyszła meeeeeega. Dzięki wielkie :-)
Miło nam że tarta się udała :)