Tarta z botwinką i ricottą

Magda

Teraz tyle nowalijek pojawia się na targach że nie wiadomo co kupować i co robić a chciałoby się wszystko tylko czasu na gotowanie brakuje :) My bardzo lubimy tarty więc u nas kolejna tarta ale tym razem z botwinką i ricottą :)

tarta-z-botwinkaSkładniki na ciasto:
– 200 g mąki
– 100 g masła
– 1 jajko
– szczypta soli

Składniki na nadzienie:
– 1 pęczek botwinki
– 1 opakowanie sera ricotta 250 g
– 180 g jogurtu greckiego
– 3 jajka
– sól, pieprz

Forma na tartę 25 cm.

botwinka

W pierwszej kolejności robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko oraz zimne posiekane masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min.

W między czasie robimy farsz do tarty. Buraczki myjemy, obcinamy końcówki, solimy, pieprzymy, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut, tak żeby buraczki były na wpół twarde.

Do miski dajemy ser ricotta, jogurt oraz jajka i mieszamy na gładką masę. Liście botwinki myjemy, suszymy i kroimy na drobne kawałki. Pokrojoną botwinkę wrzucamy do masy serowej. Upieczone buraczki kroimy w kostkę i dorzucamy do masy.

Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy  i wykładamy nim formę. Nadmiar ciasta odkrawamy. Ciasto nakłuwamy widelcem  i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i podpiekamy 10-15 min. Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika i nakładamy naszą masę serowo-buraczkową. Ponownie wkładamy tartę do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, aż wierzch tarty się zetnie.

Smacznego :)

tarta-z-botwinka-z-ricotta

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



One thought on “Tarta z botwinką i ricottą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *