- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Teraz tyle nowalijek pojawia się na targach że nie wiadomo co kupować i co robić a chciałoby się wszystko tylko czasu na gotowanie brakuje :) My bardzo lubimy tarty więc u nas kolejna tarta ale tym razem z botwinką i ricottą :)
Składniki na ciasto:
– 200 g mąki
– 100 g masła
– 1 jajko
– szczypta soli
Składniki na nadzienie:
– 1 pęczek botwinki
– 1 opakowanie sera ricotta 250 g
– 180 g jogurtu greckiego
– 3 jajka
– sól, pieprz
Forma na tartę 25 cm.
W pierwszej kolejności robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko oraz zimne posiekane masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min.
W między czasie robimy farsz do tarty. Buraczki myjemy, obcinamy końcówki, solimy, pieprzymy, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut, tak żeby buraczki były na wpół twarde.
Do miski dajemy ser ricotta, jogurt oraz jajka i mieszamy na gładką masę. Liście botwinki myjemy, suszymy i kroimy na drobne kawałki. Pokrojoną botwinkę wrzucamy do masy serowej. Upieczone buraczki kroimy w kostkę i dorzucamy do masy.
Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim formę. Nadmiar ciasta odkrawamy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i podpiekamy 10-15 min. Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika i nakładamy naszą masę serowo-buraczkową. Ponownie wkładamy tartę do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, aż wierzch tarty się zetnie.
Smacznego :)
o mniam! Wygada przepysznie:)
Zapraszam do siebie :)