- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 20, 2020
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 9, 2020
- Kalafior z dynią i cukinią w sosie pomidorowym (post Dąbrowskiej) - Luty 25, 2020
Zawsze nie możemy się doczekać aż pojawi się w sklepach rabarbar i jeżeli to już nastąpi to staramy się wykorzystać ten fakt w stu procentach dlatego też mamy dzisiaj dla Was kolejny przepis :) Tym razem nasze ulubione ciacho czyli tarta w duecie z rabarbarem :)
Składniki na ciasto:
– 300 g mąki pszennej
– 150 g masła
– 75 g cukru pudru
– 1 łyżka śmietany 18%
– 1 jajko
Składniki na nadzienie:
– 1 kg rabarbaru
– 160 g brązowego cukru
– starta skórka z połowy pomarańczy
– 2 łyżeczki soku z pomarańczy
– 30 g mąki kukurydzianej
Forma do tarty 25 cm.
Tarte zaczynamy od zrobienia ciasta. Do robota wrzucamy mąkę, cukier puder, łyżkę śmietany, jajko i zimne masło pokrojone na kawałki i wyrabiamy ciasto (oczywiście jak nie mamy robota to spokojnie możemy to zrobić ręcznie :) ). Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Teraz przygotowujemy nadzienie. Odcinamy końcówki rabarbaru i wyrzucamy, łodygi myjemy i tniemy na kawałki. Rabarbar przekładamy do miski, wsypujemy cukier, mąkę kukurydzianą, startą skórkę z pomarańczy oraz sok i mieszamy.
Gotowe ciasto wyjmujemy z lodówki. 3/4 ciasta wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Na ciasto przekładamy nasze nadzienie rabarbarowe. Wałkujemy pozostałą część ciasta, tniemy paseczki i nakładamy przeplatając je na wierzch naszego nadzienia.
Tarte wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy 55-60 minut aż wierzch tarty nam się zrumieni. Po upieczeniu i wystudzeniu tarty wkładamy ją na około godzinę do lodówki aby nadzienie nam stężało.
Smacznego :)