Tarta rabarbarowa

Magda

Zawsze nie możemy się doczekać aż pojawi się w sklepach rabarbar i jeżeli to już nastąpi to staramy się wykorzystać ten fakt w stu procentach dlatego też mamy dzisiaj dla Was kolejny przepis :) Tym razem nasze ulubione ciacho czyli tarta w duecie z rabarbarem :)

DSC_3134x900 Składniki na ciasto:
– 300 g mąki pszennej
– 150 g masła
– 75 g cukru pudru
– 1 łyżka śmietany 18%
– 1 jajko

Składniki na nadzienie:
– 1 kg rabarbaru
– 160 g brązowego cukru
– starta skórka z połowy pomarańczy
– 2 łyżeczki soku z pomarańczy
– 30 g mąki kukurydzianej

Forma do tarty 25 cm.

DSC_3121x900

Tarte zaczynamy od zrobienia ciasta. Do robota wrzucamy mąkę, cukier puder, łyżkę śmietany, jajko i zimne masło pokrojone na kawałki  i wyrabiamy ciasto (oczywiście jak nie mamy robota to spokojnie możemy to zrobić ręcznie :) ). Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Teraz przygotowujemy nadzienie. Odcinamy końcówki rabarbaru i wyrzucamy, łodygi myjemy i tniemy na kawałki. Rabarbar przekładamy do miski, wsypujemy cukier, mąkę kukurydzianą, startą skórkę z pomarańczy oraz sok i mieszamy.

Gotowe ciasto wyjmujemy z lodówki. 3/4  ciasta wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Na ciasto przekładamy nasze nadzienie rabarbarowe. Wałkujemy pozostałą część ciasta, tniemy paseczki i nakładamy przeplatając je na wierzch naszego nadzienia.

Tarte wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy 55-60 minut aż wierzch tarty nam się zrumieni. Po upieczeniu i wystudzeniu tarty wkładamy ją na około godzinę do lodówki aby nadzienie nam stężało.

Smacznego :)

DSC_3127x900DSC_3141x900

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *