- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Ostatnio tarty mnie bardzo prześladują – co czytam gazety, oglądam programy kulinarne – wszyscy robią tarty :) Tym razem eksperymentuję z tartą biszkoptową. Niestety nie mam specjalnej formy owocowej żeby z ciasta uzyskać brzegi typowe dla tarty ale myślę że i tak fajnie wyszło a co najważniejsze że smakowało tak wiec zapraszam do wypróbowania przepisu na tartę biszkoptową z owocami i galaretką :)
Składniki na tartę biszkoptową z owocami i galaretą:
Ciasto biszkoptowe:
– 2 jajka
– 5 łyżek cukru
– 3,5 łyżki mąki pszennej
– 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Galaretka i owoce:
– 1 banan
– 1 puszka mandarynek
– 2 różne smakowe galaretki
Forma ok. 25-26 cm.
Spód biszkoptowy zaczynamy od ubijania białek z cukrem. Po ubiciu piany wrzucamy żółtka i delikatnie łączymy. Następnie mieszamy ze sobą przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.
Gotowe ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok.20-30 min jak biszkopt nam lekko się zarumieni (do suchego patyczka).
Podczas pieczenia biszkoptu przygotowujemy sobie galaretki (zgodnie z opisem na opakowaniu) i owoce.
Po ostudzeniu biszkoptu nakładamy pierwsze owoce – u mnie to były banany pokrojone w plasterki.
Banany zalałam galaretką gruszkową – ważne aby galaretka była już lekko ścięta bo w przeciwnym razie biszkopt całą ją pochłonie. Wkładamy całość do lodówki i jak pierwsza galaretka już nam stężeje to nakładamy kolejne owoce – ja dałam mandarynki z puszki i zalałam je tężejącą galaretką brzoskwiniową i znowu wkładamy do lodówki.
Po stężeniu galaretek możemy oddawać się biszkoptowo – owocowej rozkoszy :)
Smacznego :)
Wygląda bardzo, bardzo smakowicie! :)
Polecam do wypróbowania :)