- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dziś mamy dla Was pyszne, lekko ostre i aromatyczne danie jakim jest tajskie curry z kurczakiem dynią i ciecierzycą. To propozycja nie tylko rozgrzewająca ale również pozwalająca przenieść się na chwile w orientalne klimaty :)
Składniki na tajskie curry z kurczakiem dynią i ciecierzycą:
– 500 g dyni piżmowej obranej (ok. 700 g dyni ze skórą)
– 1 pierś z kurczaka (350-500 g)
– 1 puszka ciecierzycy
– 2 łyżeczki czerwonej pasty curry Tao Tao
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki
– 3 liście kafiru
– 1 łyżka oleju
– 0,4 l wody lub bulionu drobiowego
– 1/2 puszka mleka kokosowego
Do podania 1 woreczek ryżu i świeża kolendra
Składniki na 4 osoby.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dodajemy posiekany czosnek. Gdy warzywa mamy podsmażone dodajemy pastę curry, liście kafiru i dobrze mieszamy. Po 2 minutach dajemy kurczaka pokrojonego w paski. Jak kurczak nam się podsmaży dodajemy kurkumę oraz ostrą paprykę, mieszamy, zalewamy wodą lub bulionem i dodajemy dynię pokrojoną w kostkę. Jak dynia zacznie robić się miękka dodajemy odsączoną ciecierzycę oraz dobrze wymieszane mleko kokosowe i chwilkę jeszcze gotujemy.
Curry podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy posiekaną świeżą kolendrą.
Smacznego :)
U mnie z kolei wczoraj na obiad królowało curry indyjskie z rybą :)
Brzmi smakowicie :)