- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Sezon na szparagi jeszcze trwa więc tym razem zaproponujemy szparagi zielone podane z jajkiem sadzonym.
Składniki:
– 1 wiązka zielonych szparag
– boczek wędzony (1 opakowanie w plasterkach ok. 15 dag)
– sól, pieprz, cukier
– trochę oliwy, śmietanki 12%
– 1 łyżka masła
– 2 jajka
Składniki na 2 porcje.
Bierzemy szparagi, obcinamy końcówki, myjemy i wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli i cukru. Po 5 minutach wyciągamy szparagi i studzimy. Następnie bierzemy po 2 szparagi mniej więcej tej samej długości i owijamy w boczek. Gotowe szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i śmietanką, przyprawiamy pieprzem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok.15-20 minut.
Pod koniec pieczenia zabieramy się za jajka. Rozgrzewamy patelnię z łyżką masła i wbijamy delikatnie jajka żeby żółtko nam się nie rozwaliło, solimy i smażymy aż białko nam się zetnie.
Gotowe jajka i szparagi przekładamy na talerz.
Smacznego :)
super danie, jest pychotka:) w sam raz na sniadanie, albo przystawke, ja uzylam jajeczka przepiorki i boczku od Kani