Szparagi pieczone z wędzonym boczkiem podane z jajkiem sadzonym

Magda

Sezon na szparagi jeszcze trwa więc tym razem zaproponujemy szparagi zielone podane z jajkiem sadzonym. 

Składniki:
– 1 wiązka zielonych szparag
– boczek wędzony (1 opakowanie w plasterkach ok. 15 dag)
– sól, pieprz, cukier
– trochę oliwy, śmietanki 12%
– 1 łyżka masła
– 2 jajka

Składniki na 2 porcje.

Bierzemy szparagi, obcinamy końcówki, myjemy i wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli i cukru. Po 5 minutach wyciągamy szparagi i studzimy. Następnie bierzemy po 2 szparagi mniej więcej tej samej długości i owijamy w boczek. Gotowe szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i śmietanką, przyprawiamy pieprzem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok.15-20 minut.

Pod koniec pieczenia zabieramy się za jajka. Rozgrzewamy patelnię z łyżką masła i wbijamy delikatnie jajka żeby żółtko nam się nie rozwaliło, solimy i smażymy aż białko nam się zetnie.

Gotowe jajka i szparagi przekładamy na talerz.

Smacznego :)

DSC_9348x900n

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



One thought on “Szparagi pieczone z wędzonym boczkiem podane z jajkiem sadzonym”

  1. super danie, jest pychotka:) w sam raz na sniadanie, albo przystawke, ja uzylam jajeczka przepiorki i boczku od Kani

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *